Српска православна црква и верници данас славе Светог Николу. Овај празник у народу се најчешће назива Никољдан.

Посвећен је обележавању успомене на дан смрти Чудотворца који је умро 19. децембра 343. Био је архиепископ мирликијски. Сматра се заштитником путника и помораца.

Његове мошти налазе се у италијанском граду Барију и српски краљ Милутин је цркву у којој се оне налазе богато даривао.

Док једна половина Србије данас слави, друга половина иде у госте – тако бисмо најједноставније могли да опишемо величину славе Светог Николе.

Породице чији је тај светац заштитник, ту славу обележавају одласком у цркву и славском трпезом у кругу најближих пријатеља.

Разделио имовину сиромасима

Свети Никола је рођен у граду Патара, у области Ликија у Малој Азији, од родитеља Теофана и Ноне, у време римског цара Валеријана. Од раног детињства био је веома религиозан и свој живот је потпуно посветио хришћанству. Када је одрастао и изучио школе, желео је да ступи у свештенички чин, па га је његов стриц, архиепископ, произвео у чин свештеника града Мира.

Почетак свештенике службе Светог Николе приписује се времену владавине римских царева Диоклецијана (284-305) и Максимилијана (286-305). Након што су оба цара абдицирала 1. маја 305. године, дошло је до промене у политици њихових наследника према хришћанима. Никола је био затворен за време Диоклецијанових прогона, а ослобођен за време Константина Великог.

Када су његови родитељи умрли, Свети Никола је богаство које је наследио поделио сиромашнима.

Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу.

Светом Николи је посвећено више од 1.100 цркава у Србији.

Свети Никола пада у време великог божићног поста, па верници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

У народу се верује да Свети Никола, ноћ уочи празника, обилази добру децу и дели поклоне. И данас многи малишани чисте своје ципеле и стављају их у прозоре, очекујући дар од свеца.

У неким крајевима одржао се обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник.

Према традицији, данас никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.

ТопПрес/ Извор: РТВ, Танјуг