Српска православна црква и њени верници 9. августа обележавају празник Светог Пантелејмона.
За Светог Пантелејмона или Пантелију народ верује да је брат Светог Илије и Блажене Марије, а у народу постоји изрека „громом бије Громовник Илија, ватром пали Огњена Марија, помаже им Свети Пантелија“, па спада у огњене у свеце. Пантелејмон се родио у Никомидији, у данашњем Измиру у Турској. У младости га је медицина највише занимила, а након што је, како предање каже, једном слепом човеку вратио вид, његово знање и умеће, изазивало је завист бројних лекара.

Оптужили су га да је хришћанин, што је у то време била најопаснија оптужба због које је морао на суђене пред царом Максимилијаном. Пантелејмон је и пред овим владаром показао своје исцелитељске моћи.

Прича о чудима које изводи све више су се шириле, и привлачиле су све већи број људи хришћанству. Цар Максимилијан је одлучио да га затвори и изложи страшном мучењу. Пантелејмону се у тамници Бог више пута приказао. Покушавали су да га више пута убију, али се мач сваки пут ломио. На крају је он сам својим џелатима дозволио да га убију.

Делови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква).

Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације. Име Пантелејмон значи свемилостиви.

Слави се и као крсна слава.

Народна веровања и обичаји
Данас је прави дан да кренете на пут или почнете посао.

За Светог Пантелију народ верује да је брат Светог Илије, па у народу постоји изрека „громом бије Громовник Илија, ватром пали Огњена Марија, помаже им Свети Пантелија“, па спада у огњене свеце.

Иначе, ако планирате започињање неког посла, данас је прави дан за то. Верује се да ће сваки рад Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успешним.

Такође, ако се спремате за пут, крените баш данас. Свети Пантелејмон је био велики путник, а данас је заштитник свих возача и оних којима је друм други дом.

ТопПрес/ Извор: Информер. рс