Данас је Свети Стефан, а ови обичаји прате прву славу након Божића

Данас је Свети Стефан, а ови обичаји прате прву славу након Божића

Српска православна црква и верници данас славе Светог првомученика и архиђакона Стефана, који је словио и за заштитника лозе Немањића.

Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа, па се зато и назива Првомучеником. Његово страдање десило се годину дана након силаска Духа Светога на апостоле, односно исте године када се Господ Исус Христос вазнео на небо. Страдао је као и Исус, јер је лажно оптужен, ухапшен и осуђен да хули на Бога и Мојсија. Разјарена маса људи каменовала га је и тако је постао првомученик. Његове последње речи су биле: „Господе, не урачунај им грех овај“.

Ово је једна од распрострањенијих слава на нашим просторима, а значајна је и због тога јер је прва након Божића. За њу се везује неколико обичаја – тог дана се износи божићна слама из куће која се претходно пажљиво помете. Она се никако не баца јер се верује у њену плодотворну моћ, већ се ставља у воћњак, пчелињак или привредне зграде. Метла се више не користи за друге сврхе већ се чува у кући јер се верује да она доноси здравље.

ТопПрес/ Извор: Блиц