Данас је Томиндан: Један обичај обавезно треба испоштовати

Данас је Томиндан: Један обичај обавезно треба испоштовати

Православна црква и њени верници обележавају дан посвећен Светом Томи, Христовом апостолу који није одмах поверовао у васкрснуће Исуса.
Свети Тома био је један је од дванаесторице апостола. Чувши речи Исуса, видевши његова чудеса, кренуо је за њим, и није га напуштао до страдања сина Божијег. Није поверовао у Христово васкрснуће, док се није поново јавио апостолима, а Тома коначно поверовао. Због тог догађаја, и захваљујући Томином неверовању, многи су се утврдили у вери.

После силаска Духа светога на апостоле, Тома је требало да шири хришћанство у Индији, што је њега, будући да иде тако далеко, веома ражалостило. Но Исус му се јавио и охрабрио га.

Док је служио у Индији, у Јерусалиму преставила се мајка Божија. Сви апостоли чудесно су пренети у Јерусалим на сахрану, али је једино Тома закаснио три дана. Када је на његово наваљивање отворен гроб, видело се да тела нема, да је васкрсла и узнела се на небо, чиме је откривено чудесно прослављење Матере Божје.

Тако је Тома, и несвесно, постао гласник Божијих чуда на Земљи.

Тома се вратио у Индију где је мученички страдао 53. године.

Народна веровања и обичаји

Томиндан се у многим крајевима слави као крсна слава. Славе га дунђери и дрводеље као еснафску славу, па на тај дан ништа не раде, као и бачвари, колари, столари, ужари, бунарџије, калдрмџије и зидари.

У неким крајевима се верује да Свети Тома штити вернике од вукова.

Постоји стара српска изрека „Свети Тома, седи дома“, па се на овај дан нигде не иде (изузев у цркву), и то је најважнији обичај који би на данашњи дан требало испоштовати.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс