Православни хришћани у више од 60 земаља света, укључујући Србију, славе данас Васкрсење Христово.

Ускрс по Јулијанском календару славе Руска, Српска, Грузинска, Константинопољска, Грчка, Бугарска, Јерусалимска и друге православне цркве.

Ускрс је највећи и најрадоснији хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих као победу вере и живота над смрћу.

На Ускрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христ ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата.

Људи се за овај празник поздрављају са „Христос васкрсе“ и „Ваистину васкрсе“. Цела недеља празника зове се Светла недеља и тада се певају радосне црквене песме.

По црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус васкрсао.

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј истакао је у Ускршњој посланици да су Косово и Метохија за српски народ духовна колевка, пожелевши да се ту врате мир и слобода, али и упозорио да је цео свет суочен са мноштвом невоља, тероризмом и ратовима.

„Са посебним усрђем се данас молимо Васкрсломе Христу Богу да се, заступништвом Светог Саве, светога цара Лазара и свих светих из рода нашега, врате мир и слобода на наше распето Косово и Метохију, нашу духовну колевку и наш Јерусалим“, поручио је патријарх Иринеј.

Он је истакао да су ту највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине.

Патријарх је у посланици навео да „свуда око нас влада неправда и мржња, а истина се релативизује и да људе врлинског живота клеветају и прогоне“.

Он је напоменуо да се то „одвија не само на личном и локалном плану него и у глобалним размерама“.

„Сведоци смо да се данас у целом свету основе хришћанске вредности потискују у други план, а човечанству се негде предлажу, а негде намећу не само хришћанству туђи него и њему потпуно супротни системи вредности“, оценио је српски патријарх.

Према његовим речима, „у тако изопаченом свету, ми, православни хришћани, позвани смо да својим примером сведочимо, ближњима и даљњима, победу живота над смрћу и смисла над бесмислом“.

ТопПрес/ Извор: Агенције