Српска православна црква и верници обележавају Васкрсни понедељак, други дан Васкрса
СПЦ и верници славе други дан Васкрса, у народу назван Светли понедељак. Данас почиње „трапава“ седмица током које се не пости.

Васкрс се слави три дана, па су у календару Српске православне цркве црвеним словом обележени и данашњи Васкршњи понедељак и сутрашњи Васкршњи уторак.

Васкршњим понедељком започиње такозвана Светла недеља, која се сматра продужетком Васкрса. Врло је раширен и назив „Бела недеља“, јер спада у трапаве седмице, током којих се не посте ни среда ни петак. Први посни дан пада наредне недеље у среду.

Баш због Томине недеље, седам дана по Васкрсу, назива се и Томина седмица. На овај дан се небо затвара, па се негде ова седмица назива још и Заклопита.

И даље, уобичајен поздрав је „Христос васкрсе“, а одговор „Ваистину васкрсе“. Поздравља се тако 40 дана, све до Спасовдана.

На Васкрсни понедељак се настављају гозбе и весеља и угошћавају рођаци, кумови, комшије и пријатељи, а у многим местима се организују и литије, укључујући и манастир Хиландар.

Тамо, рано изјутра, по завршеној служби у храму, монаси излазе из манастирске порте, носећи црквене предмете, на челу са иконом Богородице Тројеручице.

Крећући се лаганим ходом у поворци, поју сво време тропаре Богородици и обилазе места: Крст цара Душана, спомен место Богородици подигнуто на месту где је угинула мазга која је донела икону Богородице Тројеручице из Јерусалима, костурницу где се чувају кости упокојених монаха, а онда се враћају у манастир и поново улазе у храм.

Старији људе тврде да ће, уколико је увече на Светлу среду небо звездано, година бити изузетно родна.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс, РТС