Данас одлука о вакцинацији деце од 12 до 15 година, Ђерлек очекује позитивну оцену

Данас одлука о вакцинацији деце од 12 до 15 година, Ђерлек очекује позитивну оцену

Комисија Агенције за лекове и медицинска средства Србије заседа данас и одлучиваће о томе да ли ће се вакцина против коронавируса користити код деце од 12 до 15 година. Државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек изјавио је да очекује да ће комисија Агенције за лекове и медицинска средства дати позитивну оцену за вакцинацију деце од 12 до 15 година против корона вируса, као и да ће вакцина вероватно прво бити препоручена деци која болују од хроничних болести.

Ђерлек је за РТС истакао да је Агенција за лекове и медицинска средства Србије једна од најригорознијих агенција у свету по питању дозволе и навео да је комисија састављена од изузетно квалитетних стручњака који су се усавршавали широм света.

„Очекујем да ће дати позитивно светло и сертификат који ће дати употребу ‘Фајзерове’ вакцине за децу од 12 до 15 година“, рекао је Ђерлек.

Истакао је да су и америчка агенција ФДА, као и европска агенција ЕМА већ дале сагласност за употребу „Фајзерове“ вакцине код деце тог узраста.

„Очекујемо од педијатара да ће имати значајну улогу у препоруци, а с обзиром да се ради о малолетној деци наравно да су родитељи ти који ће одлучивати о својој деци“, додао је Ђерлек.

Када је реч о броју вакцинисаних у Србији, Ђерлек наглашава да је реално очекивати да се оствари циљ који је планиран, а то је 50 одсто вакцинисаних до краја јуна.

„Ми са пресеком од синоћ у 22 сата имамо 2.643.000 првих доза, што је 48 одсто, других доза 2.268.000, неких 37 одсто. Ако наставимо оваквим темпом мислим да ћемо остварити циљ и да ћемо имати мирније лето“, рекао је Ђерлек.

Указао је да је наредни циљ да до јесени буде 60-70 одсто вакцинисаних како бисмо имали што мирнију јесен.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI