Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела.

Православни верници данас започињу Петровски пост који се завршава дан пре Петровдана, празника који обележавамо 12. јула.

Петровски пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла.

Почетак Петровског поста је покретан, јер зависи од Васкрса, а завршетак је непокретан. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може да траје једну недељу и један дан, а најдуже шест недеља.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су пример потом следили Богородица и апостоли.

У току овог поста понедељак, среда и петак се посте на води. Уторак и четвртак се посте на уљу, док су субота и недеља на риби.

Овај пост сличан је Божићном, мада нешто блажи. За време његовог трајања не једе се месо, бели мрс (млеко и млечни производи) и јаја. Као један од најмање строгих постова у Српској православној цркви, у току празновања верници могу да приуште одређене намирнице које се иначе не препоручују, али то ипак не значи да могу да једу шта желе.

Ако сте се већ одлучили на тај корак, а сваки верник би требало по правилу да пости макар једном у току сваког поста, требало би да се уздржите и од лоших мисли и дела.

Овај пост установљен је на основу успомене на Апостоле који су после Силаска Светога Духа, а пре одласка на проповед Св Јеванђеља, постили.

ТопПрес/ Извор: Телеграф