Активисти за борбу против климатских промена окупили су се испред зграде британског парламента поводом Дана планете који се обележава данас, како би апеловали да се спроведу акције против глобалног загревања, док се волонтери широм света припремају да засаде дрвеће и очисте смеће, како би обележили 54. годишњицу очувања природе.

У недељама уочи обележавања Дана планете забележене су екстремне температуре, од којих су неке биле рекордне, као на Тајланду, док је Индију захватио јак топлотни талас, где је умрло најмање 13 особа од топлотног удара на јавној церемонији прошлог викенда.

Просечне глобалне температуре би могле да буду рекордне у 2023. и 2024. години, упозорили су климатски активисти, пренео је Ројтерс.

„Утицаји промене климе су ту“, рекла је извршна директорка британског Гринписа Ариба Хамид.

Она је рекла да сада, када оде у родни град Делхи, осећа се „као да је ставила главу у рерну“ и да је топлотни талас у Лондону 2022. године изгледао као „дистопијски филм“.

Климатски активисти окупили су се у Лондону како би извели четвородневну акцију, а око 30.000 људи се пријавило да ће учествовати у породично-пријатељским скуповима, правећи промену у стратегији, јер су у претходним акцијама блокирали путеве, бацали фарбе и разбијали прозоре.

Владе нису испуниле обећања из Париског споразума из 2015. године о ограничавању загревања климе избацивањем фосилних горива, усред криза, међу којима је била пандемија ковида, руски напад на Украјину, несташица хране и затегнути односи између Кине и САД, два највећа емитера штетних гасова, додаје британска новинска агенција.

У извештају Међувладиног панела за климатске промене Уједињених нација (ИПЦЦ), наводи се да је планета на путу да се загреје преко 1,5 степени у односу на пре-индустријско време, што би могло да доведе до још опаснијих последица, између 2030. и 2035. године.

„Врло брзо се смањују шансе да се обезбеди одржива будућност за све. Избори и акције које се буду имплементирале ове деценије, имаће утицај сада, али и наредних неколико хиљада година“, поручио је ИПЦЦ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг