Данас се обележава Међународни празник рада – 1. мај

Данас се обележава Међународни празник рада – 1. мај

Међународни празник рада, 1. мај, данас се обележава у свету, а у Србији други пут заредом, протећи ће без протестног окупљања радника у организацији синдикалних централа, али се излетишта припремају за добру посету.

Први мај се бележава у знак сећања на велике демонстрације у Чикагу у мају 1886. године, када су радници штрајковали тражећи осмочасовно радно време и боље услове рада.

На улицама је простестовало близу 40.000 радника, а њихови захтеви су симболично истакнути у три чувене осмице, осам сати рада, осам сати одмора и осам сати културног уздизања.

Демонстрације су се завршиле крвавим сукобима са полицијом када је шест радника убијено, а око 50 рањено.

На првом конгресу Друге интернационале, одржаном три године касније, донета је одлука да се сваког Првог маја одржавају радничке демонстрације.

Први мај у Србији обележен је први пут 1893. године протестним скуповима у Београду.

Главни разлог што ове године неће бити радничких окупљања је епидемија корона вируса и мере заштите од ширења заразе, мада се иза одлуке о неизласку на улице, бар код неких централа, може наслутити и резигнираност због тога што ранији протести и захтеви нису уродили плодом.

Синдикати су и ове године поручили да ће наставити борбу за законска, синдикална и грађанска права својих чланова и свих радника.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI