Међународни празник рада, 1. мај, синдикати у Србији обележиће данас окупљањем на трговима, а из Савеза самосталних синдиката најављују да ће, после окупљања на главном лесковачком тргу, отићи испред тамошње фабрике Јура.

Јуру су одабрали јер је она, како тврде, парадигма непоштовања радничких и синдикалних права.

Овогодишњи слоган Савеза самосталних синдиката Србије је „Наш је став поштујте Устав“, па ће у складу са тим представницима Јуре, осим Закона о раду, уручити и Устав Србије.

У првомајском прогласу, ова централа између осталог наводи да ће радници поштовати послодавце и политичке елите онолико колико и они њих, те да ће интерес за пристојном платом ценити, како кажу, ни више ни мање од интереса за профитом и стабилном економијом.

У складу са својим слоганом „Опасуљи се, организуј се у синдикат“, УГС Независност ће у подне на Тргу Николе Пашића у Београду, грађанима, уз дељење порција пасуља, објашњавати неопходност синдикалног организовања и делити синдикални пропагандни материјал.

Синдикални материјал делиће и активисти Асоцијације слободних и независних синдиката у неколико градова Србије.

Овај синдикат у првомајском прогласу наглашава да ће се посебно борити за исплату прописане минималне цена рада, да запослени у јавном сектору добију регрес и топли оброк, те да се запосленима који су радили и раде у ковид болницама призна бенефицирани радни стаж.

Међународни празник рада обележава се у знак сећања на дан када су радници у Чикагу 1886. године штрајковима и протестима кренули у борбу за осмочасовно радно време.

Три године касније на првом конгресу Друге интернационале донета је одлука да се следеће године великом манифестацијом прославе догађаји од 1. маја 1886, а на другом конгресу Радничке интернационале је одлучено да се од 1890. године 1. маја по целом свету одрже радничке демонстрације и штрајкови.

Пашалић: Запослени су приморани да пристану на експлоатацију

Положај радника у Србији далеко је од задовољавајућег, упркос томе што Устав Србије и њени закони гарантују права из области радних односа у складу са највишим стандардима, оценио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом Међународног празника рада.

„Висок степен незапослености, рад ‘на црно’, угрожено право на коришћење годишњих одмора и боловања, само су неки од ситуација који показују да се права радника у Србији крше и да нису довољно заштићена. Концепт достојанственог рада мора добити заслужено место“, поручио је Пашалић, преноси канцеларија Заштитника грађана.

Наводи се да су се током претходне године Заштитнику грађана најчешће притуживали грађани због злостављања на раду, отказа уговора о раду, неисплаћивања зарада, неуплаћивања доприноса за социјално осигурање.

Истиче се да је Заштитник грађана у поступцима контроле рада јавне управе дошао до закључка да је налагање мера и изрицање санкција од стране Инспектората за рад и Пореске управе према послодавцима често неделотворно и нецелисходно.

„Радници у великом броју случајева немају адекватне механизме за заштиту својих права из радног односа, посебно у ситуацијама када се ради о радницима предузећа у стечају, као и онима којима су блокирани рачуни“, изјавио је Пашалић.

Додаје се да последњи подаци истраживања показују да радници у Србији имају најдуже радно време у Европи и да се и даље због немара послодаваца дешавају озбиљне повреде на раду.

„Закон о раду гарантује одређена права запосленима, али послодавац и даље има простор да поставља услове рада, да брани или отежава синдикално организовање, а са друге стране запослени су приморани да пристану на експлоатацију како би задржали посао и обезбедили својој породици егзистенцију“, истакао је Пашалић.

Републички омбудсман оценио је да запошљавање, право на стручно усавршавање, сигурност и безбедност на раду, изједначавање положаја жена и мушкараца на тржишту рада, и не мање важно право на рад рањивих група морају бити приоритети државе у унапређењу области рада.

Пашалић је додао како је потребно да надлежни органи успоставе ефикасну сарадњу и размену информација, као и да предузимају све мере према послодавцима који крше права запослених.

ТопПрес/ Извор: Танјуг