Српска православна црква и верници данас обележавају празник светитеља и великог подвижника хришћанске вере Кирјака Отшелника који је у народу познат као Михољдан.
Михољдан је посвећен Светом Киријаку Отшелнику, кога народ зове Свети Михољ, па отуда и назив празника.

Како му име каже, Отшелник, односно пустињак који се из верских разлога духовно и материјално одвојио од света, да би живео на осамљеном месту, Свети Киријак је скоро цео живот провео у пустињи.

Био је, како учи хришћанска црква, моћни исцелитељ болесних и благи утешитељ тужних, али је цео живот провео бежећи од људске славе. Упокојио се 557. у 109. години.

Многе породице за крсну славу имају Михољдан.Заштитник је морепловаца. Одржавају се вашари, заветине, преславе, литије…

Народна веровања и обичаји

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела.

Рођени овог дана посебно су надарени и благословени, и верује се да ће имати свакојаке благодати у животу. Народ је приметио да се око празника Михољдана, време пролепша и отопли, па је тај кратки период, од свега неколико дана, прозвао – Михољско лето.

Овај дан се назива и мишји дан. Верује се да мишеви и пољске животињице угину на овај дан ако дотле у своје брлоге нису допремили зимницу.

Свети Кирјак је заштитник и слава многих српских домова. У појединим српским селима одржавају се заветине и организују литије.

За разлику од многих других црквених празника, народ каже да на Михољдан треба радити у пољу и завршити све послове око тога, а у кући не треба никако ништа радите, чистити, усисавати и слично.

Обичај вероватно потиче из времена када су се почетком октобра обављали последњи пољопривредни радови пред почетак зиме.

С тим у вези постоји и веровање да се на Михољдан не треба венчавати. И ово је веровање такође утемељено на томе да сватови не би могли да окупе госте јер су сви заузети другим пословима за припрему за зиму.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс