Српска православна црква и њени верници празнују један од најзначајнијих хришћанских празника – дан Свете Тројице, који се још зове Духови и Силазак Светог духа на апостоле. Слави се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом.

Празник се сматра рођенданом цркве Христове. Спада у најзначајније хришћанске празнике и прославља се три дана, као и Божић и Васкрс. На данашњи дан цркве се ките зеленим гранчицама и посипају травом.

По обећању Христовом, у педесети дан по васкрсењу и десети по вазнесењу, спустила се благодат Светог духа на ученике сина Божјег. Они су потом проговорили многе језике које до тада нису знали и кренули по целом свету да проповедају реч Господњу.

Силаском Светога духа на апостоле завршено је оснивање цркве Христове, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.

Празник се назива и Тројица, Духови и Педесетница.

У црквама се плету венчићи

Обичај је да се данас куће и цркве украшавају зеленилом – травом, цвећем и гранчицама од којих се, у току молитве, у храмовима плету венчићи. Духови се славе три дана.

Током молитве, народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа.

Колико је празник велики, говори и то да се слави три дана. Празновање се наставља целе седмице, током које се не пости. Представља увод у Петровски пост, који ове године почиње 20. јуна.

Света Тројица слави се и као крсна слава, негде први, а негде други дан. Слава су Краљева, Крушевца, Пожаревца, београдских општина Чукарица, Обреновац и Лазаревац, као и Бежаније.

Као слава, Дан полиције и Дан МУП-а Србије, обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија, на овај празник, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана, током турског бомбардовања Београда.

ТопПрес/ Извор: РТС