Српска православна црква и њени верници празнују један од најзначајних хришћанских празника – дан Свете Тројице, који се још зове Духови и Силазак Светог духа на апостоле. Слави се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом.

На свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.

Још од првих хришћана, обичај је да се на овај празник, под у храмовима покрива травом, а зидови украшавају зеленим гранама.

Током молитве, народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа. Колико је празник велики, говори и то да се слави три дана. Празновање се наставља целе седмице током које се не пости. Представља увод у Петровски пост који ове године почиње 20. јуна.

Света Тројица слави се и као крсна слава, негде први, а негде други дан. Слава су Краљева, Крушевца, Пожаревца, београдских општина Чукарица, Обреновац и Лазаревац, као и Бежаније.

Као слава, Дан полиције и Дан МУП-а Србије, обежава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија, на овај празник, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана, током турског бомбардовања Београда.

 

ТопПрес/ Извор: РТС