foto tanjugfoto tanjug

У Крагујевцу је почела тродневна манифестација „Дани Израела“ – у оквиру које ће бити организоване филмске пројекције, пердавања и изложбе. У Музеју „21. октобар“ у Шумарицама отворена је изложба „Писма Хилде Дајч“ чији је аутор Александар Зограф.

Аутор је направио стрип – причу на основу сачуваних Хилдиних писама, које је она успела да из нацистичког пакла проследи пријатељима у последњим данима свог живота у логору Старо сајмиште.

Храбра двадесетогодишњакиња одлучила је да добровољно подје у логор и помаже свом народу као медицинска сестра. Хилдина писма другарицама сведоче о страхотама и страдању београдских Јевреја

Тим сећањима, рекла је Маријана Станковић, директорка музеја „21. октобар“ Крагујевац, јача се порука да је мир битан за опстанак цивилизације.

Иако је датум смрти Хелде Дајч непознат, извесно је да је убијена заједно са 6.000 јеврејских жена и деце, и закопана у масовној гробници у Јајинцима.

„Желимо да представимо свакодневни живот у Израелу, такође користимо прилику да делегацију из Израела упознамо са нашим свакодневним животом“, истиче Радомир Николић, градоначелник Крагујевца.

„Дане Израела“ обогатиће и Израелски филмски караван: посетиоци ће, како је најављено, моћи да виде шест најзначајнијих филмских остварења израелске кинематографије.

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ биће отворена изложба „Размена погледа“, док ће на Економском факултету предавања из области предузетништва одржати израелски експерти за развој старт-ап компанија.

„Веома сам срећна што програм обухвата разноврсне активности, чиме ће се приближити живот Израелаца грађанима Крагујевца кроз културне манифестације, као и привредну сарадњу у коју полажемо велике наде“, рекла је Њ. е. Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Србији.

Едукативни стрип о Хилди Дајч биће у сарадњи са Министарством просвете и амбасадом Израела бесплатно подељен ђацима средњих школа у Србији.

ТопПрес/ Извор: РТС