Страгари – У шумадијском селу Страгари ове године обновљена је пољопривредно туристичка манифестација Дани шљиве. Подрудничка села позната су по производњи шљива а ове године шљиву прати солидна цена али и принос који се креће између 30 и 40 тона по хектару.
Момчило Војовић је млади воћар из села Котража код Крагујевца који се од малена кроз рад своје породице упознао са производњом шљива. Данас се његови засади простиру на осам хектара а шљиве пласира на немачко, холандско и италијанско тржиште.
“ Најзахвалнија за гајење је по мени стенлеј јер може да иде и за ракију и за конзум и за сечење и за сушење и мислим да је то најбоља шљива сад тренутно код нас. Имам 22 године и има ту пар нас младих који остају на селу и проширују своју производњу. Тако и ја исто планирам проширење своје производње и осавремењавање и даље као што смо до сада урадили противградне мреже и набавили хладњачу“ каже за РТВ Момчило Војовић, воћар из Котража код Крагујевца
Момчилов кум Веља Марковић се у суседном селу Маслошево више од двадесет година бави производњом шљива а како сам каже ове године принос се креће у зависности од засада од тридесет до четрдесет тона по хектару.
„Ова година је понајбоља година што се тиче тог пласмана и што се тиче продаје за индустрију и прераду. Мало нас је закачио град 19. маја тако да је већи део шљиве отишао у индустрију. Ове године индустрија има неку бољу цену. Рецимо прва класа чачанске ране је била 60 динара, а за ракију је била 20 динара. Лепотица је имала цену од 50 динара а за индустрију је била 35, док је за ракију била 25 динара тако да је то не цена која је подношљива“ рекао је Марковић.
Села подно Рудника у Шумадији позната су по производњи шљива, због тога се обновила и манифестација Дани шљиве у Страгарима, а где су шљиве ту су и произвођачи ракија.
„Шумадија, шумадијска ракија, шљива је оно што нас асоцира на овај крај овде. Ми смо иначе велики произвођачи и конзумне шљиве и шљиве за ракију, затим смо и велики произвођачи ракије, једна смо од првих и највећих асоцијација када је у питању ракија – Шумадијска ракија, први смо заштитили географску ознаку шумадијске шљивовице и све је то на неки начин одваде и почело и кренуло од пре неких десетак година када су кренули ти Дани шљиве“ потврдио је Горан Миаиловић из дестилерија Завет у селу Чумић.
Бојан Павловић, директор градске туристичке организације Крагујевац додаје да је пољопривредно туристичка манифестација која је одувек и била посвећена промоцији воћа и производа од воћа, односно свих оних људи који се заправо баве производњом и прерадом воћа а наравно и свим оним појединцима који бавећи се домаћом радиношћу заправо чувају традицију и дух шумадијског села. То је прилика да им људи дођу и да негде они који дођу са стране упознају чиме то овај крај располаже, а овај крај заиста има све оно што може да буде интересантно једном туристи.
Сува шљива је и први производ који је из Шумадије још крајем XIX века отишао на тржиште Америке а и произвођачи и прерађивачи овог воћа се слажу у томе да је шљива краљица воћа у овом делу Србије.
ТопПрес/ Извор: Танјуг