Дата центар у Крагујевцу будућност електронског развоја Србије

Дата центар у Крагујевцу будућност електронског развоја Србије

Крагујевац –  Државни Дата центар у Крагујевцу, који је отворен у децембру 2020, по техничким и безбедносним стандардима један је од најсавременијих у региону и у њему је смештена кључна информационо-комуникациона инфраструктура Републике Србије, а у оквиру њега је и „Супер компјутер“ који могу да користе научно-технолошки паркови и стартапи.

Дата центар, као државни објекат, чува не само податке грађана већ и Народне скупштине, владе и других државних органа, институција и предузећа, речено је Танјугу у Дата центру у Крагујевцу.

Поред тога, већ је потписано више уговора о комерцијалном коришћењу Државног дата центра са бројним домаћим и страним компанијама које овде чувају своје податке.

Према речима директора државног Дата центра Данила Савића, много је могућности за даљи развој Србије захваљујући постојању једног оваквог објекта.

„Свакодневно се срећемо са разним подацима. Један од најбољих примера је вакцинација. Имате преко портала е-Управе могућност да се пријавите за вакцину, да добијете смс. И где иду сви ти подаци касније? Папир полако губи своју важност, а ови електронски подаци се чувају у оваквим објектима. Ово је темељ за развој е-Управе. Када причамо о комерцијалним корисницима, са друге стране ту су, на пример, ако су банке у питању подаци о новцу“.

Савић, такође, истиче да корисници ту чувају заиста огроман број података.

Поверење државном Дата центру указали су и кинески и амерички партнери. Један од важних сегмената је и сарадња са „Супер компјутером“.

„Ми смо веома поносни што, поред тога што имамо овај импозанатан објекат од 14.000 квадрата и 14 мегавата инсталисане снаге који је највећи и најбоље опремљен у овом делу Европе, можемо да будемо и домаћини највећем Супер компјутеру, који има техничке карактеристике од пет петафлопса, што је и те како импозантно за Републику Србију“, навео је он и додао да многи људи и не знају о чему се ту тачно ради.

Србија полако улази у једну нову област и дефинитивно опредељење владе је развој електронске управе, додаје.

„Супер компјутер нам је ту као једна основа да развијамо неколико грана. Пре свега, намењен је за научно-истраживачке радове за институте и факултете и стартапе. Сви научно-технолошко паркови су потписали са нама уговоре о коришћењу, тако да ћемо омогућити стартапима, поред коришћења простора и један сервер неслућенх перформанси, где ће они моћи за врло кратко време да своје идеје и бизнис планове претворе у нешто што може да се пласира на тржишту“.

Савић истиче и велику важност „Супер компјутера“ у медицини, који захваљујући јаком серверу може значајно да скрати временски период дијагностике.

„Сада са овако јаким сервером то време се знатно скраћује, стотину па и хиљаду пута се смањује време за анализе. Поменули смо приликом пуштања у рад Супер компјутера и значај приликом анализе гена, где ћемо доћи у једном тренутку, пошто је сада Супер компјутер у власништву Републике Србије, да се стварају могућности да свако од нас анализира гене и види, на пример, којим болестима је склон, па да то може да предупреди“, навео је он.

Према његовим речима, Дата центар је објекат широке намене и као такав веома је значајан за нашу државу.

Каже да живимо у времену када је податак односно информација од великог значаја и да је веома важно да управо информације буду чуване на таквом једном месту, на којем се обезбеђује потпуна сигурност, да не може да се изгуби.

„Објекат је тако изграђен да не може да се деси да остане без напона, има дуплу струју и агрегате. Објекат може, у случају нестанка електричне енергије, 96 сати да ради без екстерног напајања електричном енергијом“, нагласио је Савић.

Дата центар у Крагујевцу тренутно запошљава око 20 људи, који су задужени за несметано функционисање система. Од тога, шест инжењера, међу којима и Андрија Јеремић, задужени су за инфраструктуру Дата Центра.

„Дата центар је и примарно основан ради пружања ИТ услуга и сам посао ИТ инжењера је један кор бизнис. Наш Дата центар пружа две услуге, а то су изнајмљивање простора за хостинг сервера, мрежне инфраструктуре и слично, као и клауд услуге, а то значи да ми на нашој опреми можемо да пружимо услугу хостовања и апликација и оперативних система и било који вид софтвера клијентима“, објашњава Јеремић.

Прилику за своје прво запослење управо у Дата центру имао је и млади Немања Деспотовић који је, након завршене средње Прве техничке школе на смеру електротехничар мултимедија, почео да ради овде на мониторингу. Како каже, искуство које је до сада стекао му је драгоцено.

„Овде радим већ седам месеци и моја искуства су веома позитивна. Веома ми је драго да сам у оваквом окружењу где могу да напредујем, али и да помогнем развоју овог система. Ја сам иначе оператер у нетwорк центру и мој посао је да надзирем како камере тако и системски део нашег Дата центра. Овде могу лично да се усавршим, јер у окружењу не постоје овакви центри“, наглашава овај млади стручњак.

За годину дана постојања, државни Дата центар у Крагујевцу и те како је унапредио рад електронске управе Србије, што и јесте био циљ његовог оснивања, напомињу у најсавременијем електронском центру у овом делу Европе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI