Топола –  Удружење „Загрљај“ из Тополе имало је част, да буде одабрано, од стране Савеза МНРО  Србије, који окупља 50 организација, за доделу пакетића које је Савезу донирала организација  АДРА. Пакетићи који су стигли за кориснике Удружења, млађе од 17 година поделиле су психолог и дефектолог Удружења за 20 корисника.

Основна идеја пројекта је да деца из Немачке сама припреме новогодишње пакетиће за децу у страним земљама која су без родитељског старања, болују од хроничних болест или су сиромашна. На овој начин деца развијају солидарност и хуманост, јер поред уручивања пакета деца се уче давању, тако што од свог џепарца издвајају за пакетиће које шаљу својим вршњацима у Источној Европи.

Фото: Удружење „Загрљај“

„Пакети су право изненађење за чланове Удружења „Загрљај“ из Тополе,  они  нису само материјално важни већ је њихова права вредност у духу који преносе  деци са сметњама у развоју. Такође су знак да има још некога у свету ко брине и мисли о њима и њиховим жељама, потребама и срећи.  Ова маргинализована група деце и младих најчешће живи у јако оскудним условима. Имају низ здравствених и  других потешкоћа па је њиховим породицама највећа Новогодишња жеља здравље, на коме непрестано раде. Борећи се за остваривање елементарних животних потреба ретко када има простора за по нешто додатно, неку играчку, чарапице или књигу. То им је све пружено у овим пакетићима. Са радошћу су их прихватали, узимали у руке, нестрпљиво отварали и појединачне ствари из њих проучавали“, рекла је за ТопПрес Јелена Кундовић, дефектолог у Удружењу „Загрљај“.

Фото: Удружење „Загрљај“

Ипак, нису сви корисници у могућности да посећују ову установу, али пакети су стигли и до њих јер у Удружењу мисле на сваког њиховог члана.

„Првог дана Нове године део стручног тима  је однео пакет дечаку из Удружења који има  16 година и тешку мишићну прогресивну болест у поодмаклој фази па је прикован за постељу. О њему се брине бака, деда и малолетан брат и нису у могућности да га довозе до Удружења. Дечаково задовољство, одушевљење и изненађење су били немерњиви. Тешко је речима описати како је осмех озарио лице када је видео шта се налази у његовом пакету. Задовољство је било огромно – прибор и материјал који је добио истог тренутка је почео да користи“, казала је Славица Ђурић Павловић психолог Удружења.

Иначе, ово су једини пакети које су ове године корисници „Загрљаја“ добили.  Захваљујући ангажовању Савеза МНРО Србије као и љубави коју дели АДРА и деца Немачке, деца из Тополе су добила веома вредне пакете.

ТопПрес

Фото: Удружење „Загрљај“