Дечак из Африке крстио се на Сувобору и постао први тамнопути Равногорац: Макиш је рођен у Анголи али са мајком Српкињом вратио се у Коштуниће

Дечак из Африке крстио се на Сувобору и постао први тамнопути Равногорац: Макиш је рођен у Анголи али са мајком Српкињом вратио се у Коштуниће

Горњи Милановац – Да живот пише невероватне романе најбоље показује и животна прича Данке Весковић из села Коштунићи са Сувобора. У потрази за послом као девојка је отишла у далеку Анголу, њен главни град Луанду. Тамо је неко време радила, а затим и упознала, како је тада мислила, човека свог живота. Она и њен партнер пре три године добили су сина, али културолошке разлике биле су превелике и непромостиве и пар се ипак разишао. Данка се са сином Макишом вратила у своје родно село, па је дечак рођен у Африци постао први тамнопути Равногорац који се крстио и православље примио у цркви у Коштунићима.

Фото: РИНА

„Колико год у животу имали падова, јаки смо онолико колико смо пута устали и наставили подигнуте главе. Макиш је моја највећа срећа и победа. Решила сам да са својим сином ипак напустим Луанду, да се вратим у Србију како би нас двоје почели неки бољи, лепши и мирнији живот изнова. Та одлука није донета лако, али желела сам да он одраста у нашој земљи и да ја будем са својом најближом породицом. Одлучили смо да га крстимо на највећи хришћански празник, па је мој Макиш од овог Васкрса православац“, казала је за РИНУ Данка.

Међу најпоноснијима тог дана био је кум Милоје Ћурчић, који је стигао из ивањичког села Глеђица.

Данка са својим сином, фото: РИНА

„Данас је велики и свечан дан за све нас, колико нас има. То је нешто што је од Бога дато на велики хришћански празник Васкрс да крстим нашег малог Макиша, велика је дужност и обавеза према породици коју познајем већ неколико година уназад. Како кажу Бог је на небу, а на земљи кум, па ћу тако и ја увек ту бити за овог малог дечака. Велика је ствар да нашег Макиша уведемо у овај наш божански свет“, рекао је Милоје.

Поносни кум Милоје, фото: РИНА

Како и доликује крштење се код Весковића прославило уз богату трпезу и добру атмосферу.

„Славље се наставило три дана у нашој породичној кући у Коштунићима подно Равне Горе, јер је ово дан који се у нашем дому дуго чекао“, казала је баба Милица Весковић.

Фото: РИНА

Тамнопути дечак већ је привукао пажњу свих становника овог краја. Иако рођен у далекој Африци Макиш ће бити Србин, православац а прве речи изговара управо на матерњем језику.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА

KOMENTARI