Дечје одељење у Тополи ради у ковид систему, до сада вирус потврђен код 79 малишана (ВИДЕО)

Дечје одељење у Тополи ради у ковид систему, до сада вирус потврђен код 79 малишана (ВИДЕО)

Топола – Дечји диспанзер у Тополи  у Дому здравља „Свети Ђорђе“, непосредно после почетка епидемије прешао је у ковид систем рада, поштујући сва епидемиолошка правила. Према речима начелника педијатрије др Горана Ђукановића  прегледи на дечјем одељењу су раздвојени тако да нема опасности да се епидемија шири.

„Одвојили смо део диспанзера за децу која имају респираторне инфекције, радили смо упорно тријаж да би установили која деца су ковид позитивана а која нису јер знамо да деца имају и друге инфекције а не само ковид. За годину дана колико траје инфекција 79 деце је било ковид позитивно с тим да смо у периодима када су били скокови код укупног становништва  појачано тестирали децу да би спречили већу заразу. Трудили смо се да испоштујемо епидемиолошка правила да не дође до укрштања епидемиолошких путева тако да је део диспанзера у ковид систему рада и деца су одвојена од остале деце. Такође смо одвојили део за вакцинацију од систематских прегледа и од остале деце која имају респираторне проблеме“, изјавио је за ТопПрес др Горан Ђукановић, начелник педијатрије у Тополи.

Доктор Горан Ђукановић и медицинска сестра на дечјем одељењу, фото: ТопПрес

Он истиче да је крајем фебруара  дошло до благог повећања у броју оболелих, када је забележено седамнаесторо позитивних случајева на антигенском тесту код деце са територије општине Топола. Међутим, у току прошле седмице потврђено је свега четворо новозаражених што је јасан показатељ смањења новооболелих случајева.

Дечје одељење у Тополи, фото: ТопПрес

„Деца која су оболела имају блаже форме клиничких слика и углавном инфекцију горњих респираторних путева. Од ових 79 заражених само једно дете је имало блажу пнеумонију која је санирана. Имамо добру сарадњу са болницом у Аранђеловацу и Крагујевцу где се тежи случајеви којих хвала Богу није било успешно решавају“, казао је  Горан Ђукановић.

Дечје одељењеу Тополи прешло у ковид систем, фото: ТопПрес

Вакцинација деце у овој здравственој установи се уредно спроводи по списку са еУправе.

Прилог емитован у Дневнику западне Србије

ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI