foto ilustracija pixabayfoto ilustracija pixabay

Саобраћајна полиција искључила је из саобраћаја 17 возача аутобуса током 2017. године, непосредно пре поласка на екскурзију, док су двојица искључена током путовања, показала је опсежна контрола исправности аутобуса и способности возача, коју је полиција прошле године спровела када су у питању екскурзије.

– Разлози су углавном алкохол и прекорачење времена предвиђеног за вожњу – наводи за „Блиц“ Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције.

Према подацима МУП-а, током 2017. прегледано је 16.058 аутобуса, а контролу спроводе и у случају кад директори школа пропусте да полицију обавесте о путовању. Директори школа су у обавези да најкасније 48 сати пре путовања обавесте полицију о превознику, месту и времену поласка, броју ангажованих аутобуса и броју пријављених ученика – објашњавају у МУП-у.

Саобраћајна полиција на лицу места проверава да ли возач поседује возачку дозволу и лекарско уверење, врши се алкотестирање, а затим проверава и картица његових активности и одмора за текући месец, али и претходних 28 дана.

Темељно контролишу аутобус, поседовање неопходних докумената, налепница и опреме. Чак и када аутобус има уверење да је технички исправан, саобраћајна полиција може да га пошаље на ванредни преглед уколико сматра да има потребе за тим.

Таско је полиција прошле године и пронашла низ неправилности.

– На ванредни технички преглед упућено је седам аутобуса, при чему су код шест утврђене неправилности. Због техничке неисправности из саобраћаја су искључена два аутобуса у току саме екскурзије – наводе за београдски лист у МУП-у.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс