Горњи Милановац – Дејан Томашевић, прослављени српски кошаркаш, подићиће заставе четвртог Сабора виолиниста Србије који ће се одржати 19,20. и 21. август, потврдио је за Глас западне Србије, Дејан Ковачевић, председник Саборског одбора и општине Горњи Милановац.

„Велика ми је част што ће домаћин овогодишњег сабора бити таква спортска и људска величина као што је Дејан Томашевић. Он је наш земљак, његови родитељи су пореклом из Љеваје. Поред тога што је прославио Србију, он је и локал патриота, што је овим чином и доказао”, нагласио је Ковачевић.

Дејан Томашевић је пореклом из села Љеваје, близу Такова, где је као дечак проводио слободно време. Своју богату кошаркашку каријеру започео је у чачанском Борцу, а играо је још и за Црвену Звезду, Партизан и подгоричку Будућност. После црногорског клуба, каријеру је наставио у Шпанији, где је играо за ТАУ Керамику и Валенсију, након чега се преселио у грчки Панатанаикос. Играчку каријеру завршио је у солунском ПАОК-у, 2009. године.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, Фото: ГЗС

Са репрезентацијом Југославије, освојио је три Европска и Два светска првенства.

Музеју кошарке који ће следеће године бити отворен у Чачку, у оквиру порјкта Престоница културе, у згради некадашњег Соколског дома, поред легата Драгана Кићановића, Жељка Обрадовића, Радмила Мишовића биће постављен и легат Дејана Томашевића.

Иначе, ово је четврто издање Сабора који је за кратко време побрао огромне симпатије јавности. Само прошле године у овој сувоборској варошици, звуци виолине сакупили су близу стотину хиљада посетилаца.

 

ТопПрес/ ГЗС