foto tanjug foto tanjug

За хирурге је операција кука рутинска процедура. Али, када пацијент има 102 године, постаје велики професионални изазов. Радмило Станић из Малих Пчелица најстарији је оперисани пацијент у историји крагујевачког здравства и један од најстаријих у Србији.

У болници је био 1946. Не би ни сада дошао да није, како каже, „убио кук“. После успешне интервенције, Радмило је већ на ногама.

„Kао лекар сам презадовољан његовим опоравком и уопште, његовим општим стањем и његовом жељом да оде кући“, каже ортопед КЦ Крагујевац Жан Фришчић.

Радмило Станић се осећа, каже, много добро.

„Ако нешто буде ударило на мене, па ја имам 102 године. Шта ћу, да живим цео век“, додаје Радмило.

Век је већ прошао, и у њему много тога. Био је пето дете, завршио гимназију, радио у Војној фабрици, а почео са 10 година, као шегрт у трговинској радњи.

„Дође са воловима, испродаје и код мене дође да купи. Ниједна муштерија није смела да уђе у продавницу, да не добије рачун“, прича деда Радмило.

Волео је математику, хармонику и игранке, сеоске послове и свој шљивик. Ведар и насмејан, дочекао и праунучад.

„Благо жени и благо човеку који се нађу да се воле и да се поштују, као што смо били ја и моја Дара. Син има 77, а ћерка ми има 80 година. Али кад Рамило викне и каже ‘не може то тако‘, одмах батаљују“, каже Радмило.

Само наизглед строг, очински каже „нек су ми деца жива и здрава“. Он ће лако, чим се врати у своје село. У мислима је већ тамо.

ТопПрес/ Извор: РТС