Сремска Митровица – Можда се најскупља вина производе у Француској, кавијар у Ирану, маслиново уље у Грчкој, али најскупљи сир производи се код нас – у Србији и то у Специјалном резервату природе Засавица код Сремске Митровице. Цена по килограму је невероватних 1.000 евра, а пре неколико година стигла је информација да је за њега у Лас Вегасу издвојено чак 3.000 долара.

„Први на Балкану смо отворили фарму музних магарица, тренутно има око 250 грла, али само део њих може дати довољне количине млека, дневно је то око 200 милилитара. За килограм сира потребно је25 литара млека и веома тешко се производи, све се ради ручно. Многи су покушавали да пронађу формулу, јер је то јако тешко због самог састава, али наш тим стручњака након неколико година истраживања успео је то да уради. Ту лежи разлог за његову цену“, рекао је за РИНУ Слободан Симић, управник Специјалног резервата природе Засавица.

Слободан Симић, управник Специјалног резервата природе Засавица, фото: РИНА

Најскупљи сир у свету производи се у паковањима од 50 грама. Пријатног је укуса, а оно што га чини изузетним (поред цене) свакако је и његово благотворно дејство на здравље, јер магареће млеко има низак проценат млечне масти и има 60 пута више витамина ц него обично кравље млеко.

„По свим параметрима основна сировина је индентична мајчином млеку. Када може беба да га пије онда знате да је првенствено јако, хранљиво и здраво, има 50 одсто више протеина него кравље. Иначе одличан је као лек за кожу, бронхитис и астму код деце, као и за плућна обољења и опоравак организма након тешких операција. Скоро су сви су читали и да је у древна времена магареће млеко користила и чувена Клеопатра како би сачувала младост и лепоту“, каже Симић.

Најскупљи сир у свету производи се у паковањима од 50 грама, фото: РИНА

Српски магарећи сир из Засавице пробали су и британски принц Чарлс и његова супруга Камила, а трагом те информације пре неколико година у резерват код Сремске Митровице стигао је и лични биограф британске краљевске породице, за њим и екипа би-би-сија.

Слободан каже да годишње успе да произведе око 100 килограма овог деликатеса и он се у малим паковањима продаје у свим земљама света.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА