Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 1.187.373 особе, а забележена су 10.472 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији је регистровано 4.348 нових случајева коронавируса од тестираних 16.799 узорака. Преминуле су 67 особе.

Број хоспитализованих особа је 6.661, док се на респираторима налази 270 особа.

Поред великог броја новозаражених, забрињавају и високи дневни биланси умрлих од ковида 19.

Належни упозоравају да нови сој коронавируса, делта плус, само што није стигао у Србију.

Досад је потврђен у више од 40 земаља, а приближио се и нама, пошто је његово присуство пре неколико дана потврђено у Хрватској.

Проф. Александра Кнежевић из Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду рекла је за РТС да анализа 30 узорака из последње две недеље није доказала присуство делта плус соја, већ је потврдила потпуну доминацију делта соја.

„С обзиром на то да имамо велики број инфицираних, можемо очекивати да ће се делта плус сој у скорије време регистровати код нас“, истакла је Кнежевићева.

Са друге стране, министар здравља Златибор Лончар навео је за РТС да је потписан уговор са представницима „Фајзера“ о дистрибуцији новог лека за лечење коронавируса.

Додао је да су клиничка испитивања показала да лек за 89 одсто смањује ризик од хоспитализације и смрти код пацијената чије је здравље већ угрожено.

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове и председник Радне групе за координацију др Горан Стаменковић каже да, према новој уредби, контролу личних докумената уз ковид пропуснице у угоститељским објектима, кладионицама, коцкарницама, слот клубовима и другим објектима у којима се организују игре на срећу, могу да обављају и ковид редари, а не само инспектори.

Истакао је да сви санитарни инспектори раде појачаним темпом и да нема толеранције према прекршиоцима.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг