Одликују се јединственим укусом, нутритивним и здравственим вредностима. Суве шљиве су биле прво воће које се сушило. Права су ризница храњивих материја. Одликују се јединственим укусом, нутритивним и здравственим вредностима. Богате су витаминима А и К, а садрже мање количине витамина Ц и Б комплекса. Извор су минерала калијума, калцијума, магнезијума, гвожђа, фосфора, цинка, бакра, влакана и антиоксиданата, пише Агроклуб.

Десет предности употребе:

Садрже сорбитол и фруктозу, природне заслађиваче, и идеалне су да заварају жељу за слатким.
Када се конзумирају у разумним количинама, не изазивају штетне последице као што су дебљање и повишење нивоа шећера у крви. У случају да претерате с конзумацијом, манифестоваће своје штетно деловање.
За регулисање пробаве биће довољно да поједете пет комада, а веће количине имају лаксативни ефекат и помажу код опстипације.
Када се чувају у платненој врећици имају рок трајања шест месеци, док се у полиетиленској чувају месец дана.
Јачају крвне судове и капиларе, нормализују крвни притисак.
Одличан су извор витамина А и побољшавају вид.
Конзумацијом три до четири комада у току дана побољшавамо памћење.
100 грама садржи 240 кцал, 2,18 грама протеина, 7,1 грама влакана и 63,88 грама угљенохидрата.
Помажу у равнотежи холестерола.
Успоравају процесе старења.
Овим се списак не завршава. Треба напоменути да могу да изазову алергијске реакције код неких људи. Најчешће проблеме имају особе осетљиве на брезу, труднице и бебе. Често се користе у зимским рецептима
Код одабира треба обратити пажњу на изглед и карактеристике осушених плодова. Они треба да су скоро црни, на додир еластични и меки. Не смеју бити пресушени, а укус је слатко-кисео и не сме бити горак.

У зимском периоду припрема се компот који помаже код опстипације. Могу се у мањој количини додати другом воћу када припремамо компоте, посластице, сокове, али и слана јела.

Једноставан компот
За припрему ће бити потребно 300 грама сувих шљива и једна литра воде. Шећер се додаје по жељи. Како би се побољшао укус можемо додати цимет, корицу лимуна, а у скуван додајемо сок од наранџе, мед.

Плодови се два до три пута оперу у топлој води и ставе у посуду. Прелијемо их водом и додамо шећер. Кувамо док не омекшају.

Компот од сувог воћа
За овај рецепт биће нам потребне шљиве 100 грама, грожђице 50 грама и кајсије 50 грама. Суве плодове је потребно два до три пута опрати у топлој води. У посуду ставимо суво воће, шећер и прелијемо с три шоље воде. Кува се лагано док плодови не омекшају.

Са слатким пиринчем
За припрему ове посластице потребно је пола шоље пиринча, 250 грама суве шљиве, три кашике шећера и кашику путера. Плодови се оперу у топлој води и кувамо их. У посебну посуду додамо шећер и истопимо га. Треба пазити да не загори. Када се растопи, дода се мања количина воде из куваних шљива. На путеру пропржимо опрани пиринач, додамо компот са скуваним шљивама, прелијемо делом припремљеног шећера. Печемо у рерни док не буде пиринач готов, а пре послуживања прелијемо преосталим делом шећерног сирупа. Можемо употребити друго сушено воће.

ТопПрес/ Извор: Агроклуб