Од јаруге Милан направио национални парк, фото: ТопПрес

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас да је висина девизног прилива у марту износила 76 милиона евра, а очекивало се да ће због кризе бити око 30 милиона евра.

„У марту када је епидемија почела и када је проглашена пандемија у читавом свету, ми смо имали девизни прилив 76 милиона евра. То је свега осам и по одсто мање него у марту 2019. године“, рекао је Љајић новинарима у Кладову.

Према његовим речима, процењивало се да ће девизни прилив бити око 30 милиона евра у марту, а то што је много већи од очекиваног, приписују томе да су грађани Србије који су долазили из иностранства користили платне картице.

„Замислите колико би био раст девизног прилива у марту да није било ове кризе. Наставио би се сигурно онај тренд раста од више од 15 одсто и све је наслућивао да ћемо имати годину где би укупан девизни прилив износио више од 1,6 милијарди евра“, рекао је Љајић.

Сада, каже, остаје да се смању та штета и додаје да уколико штета у Србији на годишњем нивоу буде мања од милијарду евра дезивног прилива, може се рећи да смо „прошли боље него што смо се надали“.

Истиче да је управо због тога Туристичка организација Србије (ТОС) покренула кампању „Изабери своју авантуру, види Србију“ којом позива грађане да летују у земљи, а која ће, како оцењује, привући многе грађане.

За спасавање туризма, додаје, држава је дала и 400.000 ваучера, уз 160.000 који су подељени почетком године.

„Миислим да ће ових 400.000 бити довољно за ову годину. До суботе је отишло 19.000 ваучера. Очекујемо да за два и по месеца, најдаље за три месеца, сви ови ваучери буду подељени ако се иде овом динамиком пријављивања грађана“, закључио је Љајић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг