Фото: profimediaФото: profimedia

Ученици првог и петог разреда од септембра ће, осим из класичних, папирних уџбеника, учити и из дигиталних, који се у школе уводе кроз пилот пројекат „Дигитална учионица“.

Настава у дигиталном облику биће организована у 2.000 учионица, а учитељи и наставници који су пријавили на јавни позив Министарства просвете већ су прошли обуку.

Помоћница министра просвете Весна Недељковић каже да су учитељи и наставници добили рачунаре, пројекторе, да имају интернет, а откупљени су и електронски садржаји који ће се користити у настави.

„Позвали смо најмотивисаније учитеље и наставнике да се пријаве на конкурс и прошли обуку, јер су нам они циљна група. Сигурни смо да ће примењивати дигиталне садржаје у настави, јер желе да раде на најбољи могући начин“, рекла је Недељковићева за Танјуг.

Она је појаснила да је више од 15 издавачких кућа припремило дигиталне садржаје које ће учитељи и наставници користити у настави.

Из неких школа за пројекат „дигитална учионица“ пријавило се више наставника који су заинтересовани да настава буде дигитализована, из неких само један, а било је и школа где се није пријавио ниједан учитељ и наставник.

Електронски уџбеници користиће се у настави упоредо са штампаним, класичним уџбеницима.

Директор Завода за унапређење образовања и васпитања Златко Глушановић каже за Танјуг да се дигитални садржаји уводе у наставу кроз пилот пројекат и да су стручњаци Завода прегледали да ли дигитални уџбеник одговара садржају већ одобреног штампаног.

Направљен је, додаје, Каталог дигиталних уџбеника у коме се налази 40 дигиталних уџбеника за први разред и 66 за пети разред.

„Дигитална учионица“ пројекат је Владе Србије, а спроводи га Министарство просвете.

ТопПрес/ Извор: Танјуг