Шећерна болест се незаустављиво шири, и поред великог напретка у дијагностици, терапији и превенцији, бројке говоре да у Србији више од 700.000 особа има ту болест, али 36 одсто њих и није свесно да је има, указано је данас на конференцији поводом обележавања Светског дана дијабетеса.

Главна тема овогодишњег обележавања је како смањити ризик код оболелих од вируса цовид19, а како је рекао државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек циљ је да се код грађана подигне свест о томе колико дијабетес може бити опасан, чак да доведе и до инвалидитета.

Према његовим речима, оболели од дијабетеса су у повећаном ризику, уколико оболе од вируса корона, па су неопходан стални скрининг болести, константно лечење и, наравно, превенција.

„Они су рањива категорија пацијената, а број оболелих је у сталном порасту и поред великог напретка у дијагностици, терапији и превенцији. У свету се више од 460 милиона људи суочава са овом болешћу“, рекао је Ђерлек.

Председник стручне комисије за превенцију дијабетеса Небојша Лалић казао је да подаци показују да је смртни исход код пацијената са дијабетесом, који су оболели од ковида 19, за чак 50 одсто чешћи, него код заражених који немају шећерну болест.

Лалић је рекао да оболели од дијабетеса типа 1, чија је болест под контролом, немају већи ризик оболевања од ковида 19, у односу на укупну популацију.

„Успех контроле оболелих од дијабетеса је не само на лекарима него и на целом тиму за дијабетес, у коме посебну улогу играју медицинске сестре и техничари. Они врло цесто подносе највећи терет лечења пацијента“, казао је Лалић.

Он је навео да је 2020. година, пре појаве вируса корона, била проглашена годином медицинских сестара, што је посебно важно за оболеле од дијабетеса, јер многе аспекте комуникације оболелог са здравственим системом управо преузима медицинска сестра, указао је др Лалић.

Председница Удружења дијабетичара у Србији Милена Јовановић указала је да је због све више оболелих од шећерне болести, све већа и одговорност сестара, али и целог стручног тима који брине о овим особама.

„Медицинска сестра свакога дана улаже велике напоре и труд за негу пацијента, ма од које болести боловао, те је едукација пацијената оболелих посебно од дијабетеса јако важна“, казала је она.

На почетку пандемије, Републичка стручна комисија за дијабетес поделила је упутства Интернационалне федерације за дијабетес о понашању оболелих у току вируса корона.

ТопПрес/ Извор: Танјуг