У октобру 2021. забележено је да се број Срба у дијаспори умањио за 92.000 држављана у односу на исти период претходне године, а позитиван тренд повратка наших људи из иностранства посебно је видљив у узрасту младих и високообразованих, чији повратак су, осим епидемије, убрзале и добре пословне прилике у Србији.

Александар Јаковљевиц́ из Програма за циркуларне миграције “Тачка повратка”, основаног уочи пандемије Цовид-19, рекао је да се људи највише врац́ају из Немачке, Аустрије, Швајцарске, а бележи се тренд земаља попут Аустралије, Канаде, САД.

„Тако да из тих земаља у последње време имамо повец́ано интересовање људи који се свакодневно јављају да виде како могу да се врате у Србију”, нагласио је Јаковљевицћ.
Он је истакао да је епидемија коронавируса донела највец́е промене у области миграције у задњих десет година.

„Пандемија је убрзала повратак у Србију, а осим ње и пословне прилике. Искуство наших повратника је најчешц́е позитивно и они врло брзо пронађу добро запослење и квалитетан живот, и у местима одакле су пореклом”, навео је Јаковљевић.

Истраживање које је спровео Бечки институт за међународне економске студије показао је да је у периоду од 2015. до 2019. у Србију дошло 90.000 високообразованих више него што је отишло.

ТопПрес/ Извор: Вести-онлине