ilustracija- foto -tanjugilustracija- foto -tanjug

Пензионери  у Србији су верни корисници готовине, без обзира на огромну понуду дебитних, као и кредитних картица домаћих и страних банака. Они деценијама не мењају своју навику да подигну целу пензију, стану у ред за плаћање рачуна у Пошти или на касу у трговинама и из новчаника изваде кеш. Трећина плаћања обави дебитном, а кредитну мало ко од најстаријих уопште и поседује. Неко зато што сматра да је „пластичан“ новац скуп, а многи зато што и не могу, пре свега због година, да добију кредитну картицу. Обавезно издавање „дина“ картице могло би да промени навику и пензионера и банкара.

Засад многе банке издају кредитне картице грађанима само до 65 или 70 година живота, иако нуде кредите и до девете деценије. Главни разлог је што су готовински кредити осигурани, а картице немају ту врсту обезбеђења. До кредитне картице најстарији могу да дођу само уз жиранта, а то је тешко обезбедити.

– Са увођењем „дина“ картице за све грађане, можда ће и банкари размислити да пензионерима понуде ову картицу као кредитну, али је потребно да их мало више едукујемо, као и да картицу кобрендирамо са неком трговином – кажу у у једној домаћој банци. – Ми већ издајемо најстаријама кредитну картицу, са отплатом утрошеног новца на рате, али је мало интересовање. Има млађих пензионера који се опредељују за кредитну картицу, али је реч о веома малом броју људи. Најстарији грађани и даље највише воле чекове.

Највећи број пензионера прима мале пензије, тако да они и не могу у банци да затраже кредитну картицу. „Пластика“ може да буде привилегија оних који примају најмање 30.000 до 35.000 динара месечно као доња граница за узимање кредитне картице. Осталима преостају чекови.

ПОГОДНОСТИ

Пензионери који се определе да користе кредитну картицу имају бројне погодности приликом плаћања. Неке банке су повезане за одређеним трговинама, па обезбеђују попусте. Такође свака куповина може да се подели на рате, и то од три до 12 месеци. Ипак, ово је и даље недоступно највећем броју пензионера. Они се опредељују само за картицу којом могу до 45 или 60 дана да одложе плаћање.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости