У децембру у Србију стиже нови лек за корону Молнупиравир, а проф. др Сања Радојевић Шкодрић,  директорка РФЗО појашњава да је лек намењен за старије од 18 година, који имају неки од фактора ризика.

„Ниједан лек не може да замени вакцину. Молнупиравир у нашу земљу стиже у децембру и његово давање пацијентима требало би да растерети болничке капацитете и смањи број умрлих од ковида. Лек се даје онима у повишеном разику од развијања тешке клиничке слике и то су превасходно особе које пате од кардиоваскуларних болести, дијабетеса, гојазни и онколошки пацијенти. Лек се не даје трудницама, дојиљама и млађима од 18 година” – казала је директорка РФЗО у „Уранку“ на телевизији К1.

Проф. др Сања Радојевић Шкодрић казала је да се молнупиравир даје у првих пет дана од позитивног теста на ковид-19 и то пацијентима са лакшом и средње тешком клиничком сликом.

„Пацијенту се даје једна кутија овог лека и он је у облику таблете. Прва количина која ће стићи је 50.000 доза, а имамо такав уговор да додатне количине можемо повлачити без ограничења, када за њима буде потребе” објаснила је Радојевић Шкодрић и додала да је Молнупиравир регистрован, али још увек га нема у употреби.

Она је истакла и то да је Србија једна од ретких земаља у свету која од почетка пандемије има на располагању све лекове који се користе у протоколу лечења ковида-19.

„У јануару или фебруару добићемо и нови лек компаније Фајзер. Овај лек даваће се особама са лакшом клиничком сликом. Струка је та која одређује којим ће се пацијентима и у којим фазама давати лекови” – рекла је Радојевић Шкордић.

Директорка РФЗО осврнула се и на вакцинацију деце од 5 до 12 година која се спроводи у многим државама. У Србији још увек није регистрована Фајзер вакцина за децу, јер мора да се достави комплетна документација и сва потребна истраживања, рекла је др Шкордић.

ТопПрес/ ГЗС