foto-profimediafoto-profimedia

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНКС), Томислав Мићовић, не очекује било какво енормно поскупљење горива у Србији, о чему се последњих дана спекулише у јавности.

– Било какве катаклизмичне и спектакуларне најаве о драстичном поскупљењу горива у Србији су паушалне, јер не постоји ниједан показатељ у овом тренутку који може рећи да ће цена горива енормно поскупети – каже Мићовић за Тањуг.

Поскупљење горива од пар динара у последњих неколико недеља је, како оцењује, последица кумулативног ефекта различитих тржишних утицаја, међу којима је и повећање акцизе на нафтне деривате.

– Од Нове године до данас бензин је поскупео за око 2,0 динара, дизел за око 4,0 динара, а у том периоду акциза је повећана за 1,60 динара, што, када се укључи у основицу за ПДВ, значи око 2,0 динара – наводи Мићовић.

Према његовим речима, ни тренутне промене на светском тржишту нафте и нешто више цена тог енергента у односу на претходни период, нису довеле до неког великог поскупљења, јер се утицај цене сирове нафте на цену горива на пумпама одрази у одложеном периоду – за месец, месец и по дана.

Додаје да би могло да се деси и да, под дејством неких других утицаја, дође до неутрализовања тог ефекта. Мићовић, међутим, упозорава да би требало повести рачуна о постојању довољних залиха на домаћем тржишту, због чега се држава, како истиче, мора позабавити тиме да обезбеди довољан ниво обавезних резерви како би била у стању да одговори на евентуалне поремећаје на тржишту.

– Када настану тензије на Медитерану, без обзира што сам Медитеран није тако велики извор сирове нафте али је врло значајан за њен транспорт, може доћи и до поремећаја. То је оно што може бити опасно и много опасније од било каквог скока цена – напомиње саговорник Тањуг.

Све земље ЕУ имају обавезне залихе деривата нафте прописане директивама ЕУ, а Србија је, као земља кандитат и чланица Енергетске заједнице, такође потписала обавезу да обезбеђује залихе за 61 дан просечне дневне потрошње деривата нафте, након чега је увела обавезу плаћања накнаде за формирање обавезних резерви.

– Од 2014. године, сви ми, купујући гориво на бензинским станицама, заправо уплаћујемо 2,6 динара или са ПДВ-ом 3,12 динара у буџет Републике Србије за куповину обавезних резерви – напомиње Мићовић, али истовремено доводи у питање да ли се тај новац и троши за те намене.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Танјуг