Епидемиолог и члан Кризног штаба Владе Србије за заштиту од коронавируса др Предраг Кон у свом гостовању на РТВ Пинк рекао је да ће деца у школу морати да носе маске и то не обичне, већ трослојне

– Највероватније ће се одржавати комбинована настава. За ученике од петог до осмог наизменично ће се ићи на наставу на даљину. То ће свака школа одредити. Овде треба нагласити онај медицински део, а то је обавезно ношење маски. То не треба да буду једнослојне платнене маске, већ трослојне маске. То је врло важно и није свеједно. Уколико се мере буду поштовале онда неће морати да се ради потпуна изолација сваког одељења у које уђе вирус – каже Кон.

Он је рекао и да се епидемија корона вируса у Србији на неким нивоима стабилизовала.

– Не можемо да кажемо да смо срећни и задовољни када још увек имамо нова заражавања и смртне случајеве. Јесте се стабилизовало на том броју између 200 и 250. Активност вируса се јако споро смирује и то се види кроз евиденцију оних који се први пут јављају у ковид амбуланте – навео је Кон. Како је он објаснио, из недеље у недељу се смањује активност оних који се у ковид амбуланте јављају са симптомима овог вируса.

– Морам да нагласим да ми имамо, 10 одсто наших суграђана који не поштују никакве мере, и то јесте чињеница. Исто тако имамо и непоштовање на појединим местима – каже Кон.

Он је указао на то да је и даље потребно повећати контролу спровођења епидемиолошких мера заштите.

– Потребно је пронаћи ефикаснији механизам спровођења контроле које ће укључивати одређене казнене одредбе. Епидемија неће бити спуштена на нулу пре поласка у школу – навео је Кон.

Изразио је забринутост за изглед ситуације у којој се мере неће адекватно поштовати, рекавши како ће у том светлу здравствени радници имати много више посла.

ТопПрес/ Извор: Блиц