Фото: ТопПрес

Ђаци се сутра враћају у школске клупе, у већем делу Србије по моделу наставе који подразумева часове од 45 минута и комплетна одељења у учионицама, а даљи начин рада зависиће од епидемиолошке ситуације у локалним самоуправама.

На основу одлуке Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, у првој недељи нове школске године у свим основним и средњим школама биће организована непосредна настава, осим у 15 општина, где ће се одржавати други модел рада, комбиновањем непосредне и наставе на даљину, док ће одељења бити подељена у групе.

Тих 15 општина су, према последњим подацима, Кладово, Петровац на Млави, Нова Варош, Прибој, Ужице, Ваљево, Деспотовац, Јагодина, Параћин, Свилајнац, Рековац, Ћуприја, Прешево, Нови Пазар и Бојник и у тим срединама настава ће се одвијати по комбинованом моделу.

Тутин је једина општина у којој ће настава у средњим школама бити организована према трећем моделу, односно онлајн, због неповољне епидемиолошке ситуације.

У појединим школама пријем за прваке биће организован данас, негде пре подне, а негде у послеподневним часовима, а у већини сутра.

Директор Основне школе „Љуба Ненадовић“ у Жаркову Ђуро Косић каже да су у тој школи данас у току седнице наставничког већа и припреме наставника и особља за почетак школске године, као и дезинфекција школе и учионица.

Истиче да у школи нема случајева заражених наставника и особља.

„Припреме се одвијају по плану. Сви ученици ће кренути нормално у школу првог септембра, часови ће за све ђаке бити у трајању од 45 минута, док ће истог дана, у складу са епидемиолошким мерама, бити организован дочек првака“, рекао је Косић за Танјуг.

Детаљан план образовно-васпитног рада у школској години, усвојен је на Кризном штабу и подразумева три модела, а ресорно Министарство послало је школама дописи у вези са применом епидемиолошких мера.

Први модел припада слободном окружењу за све ученике, што подразумева да седе заједно, носе маску само док разговарају и одговарају, да вакцинисани наставници не носе маску док не приђу ученику на 1,5 метара.

Други модел наставе је комбинован, један дан онлајн, други дан непосредна настава, док у средњим школама то значи смену комбинованог модела на дневном нивоу, а не седмичном.

Трећи модел је за најугроженије локалне самоуправе, који подразумева за средњошколце онлајн наставу, за основце до 4. разреда комбиновану наставу од 30 минута и групе од 16 ученика, а за основце од 5. до 8. разреда смењиваће се у дану по моделу наставе.

Министарство просвете саопштило је раније и да 1. септембра у школу неће кренути само ученици који болују од ковида-19 или су у карантину због блиског контакта са зараженом особом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг