foto ilustracija profimediafoto ilustracija profimedia

Родитеље ће убудуће ђачке екскурзије мање да плаћају јер ће оне бити јефтиније, најавила је помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање Весна Недељковић.

Израда новог правилника о екскурзијама је при крају и он би требао да почне да се примењује од септембра.

– Новим правилником биће тачно дефинисано који су то смештајни капацитети који се могу користити за екскурзије. Дакле, више не сме и не може бити приоритет хотел са четири или пет звездица, већ смештајни капацитети који су прилагођени ресурсима за извођење наставе у природи или екскурзије – наводи Недељковић за РТС.

То не значи да неће и даље постојати категорија за које ће екскурзије бити бесплатне или којима ће бити обезбеђени попусти. Такође, агенције које нуде додатне садржаје у току екскурзија и за њих траже накнадна плаћања неће бити препоручене.

У првом делу правилника Србија је подељена на регије сходно узрастима и наставном плану и програму, и свака од тих регија има своје културно-историјске споменике. Правилник ће омогућити, како додаје, да се престане са потенцирањем увек истих дестинација.

Осим тога, ученици седмог и осмог разреда основне школе моћи ће да иду на екскурзије и у Републику Српску.

– Уколико већ имате организовану екскурзију на Тари, и обилазите шарганску осмицу, природно је да можете да видите и Вишеград и Андрићград, што је свакако значајно за нашу културу – наводи помоћница министра.

Према речима Недељковићеве, при изради правилника руководили су се тиме да деца прво треба да упознају и заволе своју земљу, па ће тако само матуранти моћи да иду на екскурзију у иностранство, док ће прве три године екскурзије бити организоване или у Србији или у Републици Српској.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс