Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић доделила је данас директорима 36 основних школа у Србији уговоре о финансијској подршци ученичким задругама. „Министарство је ту да подржи и оснажи школе да унапређују васпитно-образовни рад, између осталог и кроз конкурсе и средства која обезбеђујемо. Путем овог Јавног позива доделили смо око 12 милиона динара ученичким задругама. Од 2020. до сада 65 милиона“, рекла је министарка.

Ђукић Дејановић је истакла да су школе те које свакодневно развијају потенцијал ученика, јачају њихову мотивацију за рад, жељу да буду људи.

„Успешни и одговорни, јер они су наша будућност“, рекла је министарка.

Ђукић Дејановић је изразила велико задовољство, јер се на овај конкурс, расписан 25. октобра, пријавио велики број школа са одличним пројектима.

„Приметно је да школе сваке године имају све боље идеје и да наведеним пројектима мотивишу и ангажују ученике и развијају њихове предузетничке компетенције“, казала је она.

Домаћин данашње доделе уговора била је основна школа „Драгојло Дудић“, а министарка је нагласила да је реч о школи која је међу првима основала ученичку задругу и једна је од 36 школа којима су додељена средства.

Ђукић Дејановић је рекла да задруга, више од редовне наставе, даје могућност практичног, примењивог учења, што поспешује усвајање и трансфер знања и развој међупредметних компетенција.

„Министарство препознаје значај рада ученичких задруга и томе поклањамо велику пажњу, јер развијање потенцијала за предузетништво, као једне од кључних компетенција за целоживотно учење, интегрисано је у стратешки и законодавни оквир система образовања Србије“, рекла је Ђукић Дејановић.

Истакла је да је приметно да секције задруга прате тржишне трендове увођењем бројних информационих технологија у свој рад.

„Такође, подстичу развој еколошке свести, свести о важности очувања животне средине код ученика, као и значај друштвено корисног рада. Ученичко задругарство развија позитиван однос ученика према раду, повезивања наставе са светом рада, професионалне оријентације, као и остваривање доприноса уређивању и развоју школе, локалне самоуправе и животног окружења“, рекла је министарка.

На скупу су представљени производи и радови, који су настали ангажовањем ученика у школским задругама, а директори школа сагласни су у томе да међу ученицима влада велико интересовање за овакво вишезначајно ангажовање.

Школе ће ова средства наменити углавном за набавку опреме за рад ученичких задруга и то за резање и гравирање предмета, затим кухиње, пекаре, штампарије, прераду хране, али и пројекте као што је оснивање радио станице и развој уметничких талената.

ТопПрес/ Извор: Танјуг