Ђерлек: До јуна ћемо вакцинисати више од два милиона људи

Ђерлек: До јуна ћемо вакцинисати више од два милиона људи

Државни секретар у министарству здравства др Мирсад Ђерлек изјавио је јутрос да непоштовањем мера шаљемо ружну поруку лекарима који су на измаку снага, али је изразио уверење да ће до јуна у Србији бити вакцинисано више од два милиона људи и да ће ситуација бити боља.

Упитан због чега се већ неколико дана суочавамо са погоршањем епидемиолошке ситуације, Ђерлек је оценио да је разлог томе претерана опуштеност једног дела грађана.

„То опуштање нема оправдања. Прва доза вакцине није довољна да се створи имунитет. Да бисте добили имунитет, треба да прође 40-ак дана од ревакцинације, али и тада морамо носити маску и чувати се ризичног понашања. Ако овакивм темпом наставимо, крајем јуна успећемо да ревакцинишемо 2 милиона људи, можда и 2 и по милиона и зато се надам да ће ово лето бити много опуштеније него претходно. Ипак, грађани морају да схвате да та вакцина није чаробни штапић“, рекао је др Ђерлек за ТВ Прва.

Он је подсетио да би у Србију 5. марта требало да стигне још 500.000 кинеских вакцина Синофарм.

„Када нестане једне вакцине ми имамо другу, а грађани који не желе да приме одређену вакцину морају да сачекају да стигне вакцина коју желе. По томе смо јединствена земља у Европи, јер имамо више типова вакцине и нудимо грађанима избор“, рекао је Мирсад Ђерлек.

Упитан да ли очекује да ће кризни штаб одлучити да затражи пооштравање мера, Ђерлек је оценио да проблем није у мерама него у грађанима.

„Ствар није у мерама него у нама. Зашто да испаштамо због људи који не поштују мере. То је ружна порука и за лекаре на првим борбеним линијама. Док они даноноћно раде, други се бахате и крше мере. Кризни штаб ће све то имати у виду када буде одлучивао“, рекао је Ђерлек.

Упитан да ли можемо да избегнемо ситуације као она која се догодила пре два дана испред министарства здравства, Ђерлек је рекао да као човек и лекар сматра да би сви требало да будемо на истој страни против корона вируса.

„Али циљ оних који су се окупили испред министарства је био да вређају и да оптужују. Ти људи навијају да победи корона. Они сматрају да је ово прилика да добију јефтине политичке поене и да тако дођу на власт. Њима не одговара ефикасан систем, већ само желе власт. Сачекајмо годину дана па ћемо на изборимна видети како ће ко проћи“, закључио је државни секретар у министарству здравства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI