Ђерлек: Нови талас и пре јесени

Ђерлек: Нови талас и пре јесени

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас је у Србији до сада вакцинисано 48,4 одсто људи, али је напоменуо да се проценат вакцинисаних међу младима креће негде око 17,2 одсто, што, како је оценио, није задовољавајуће.

„Са овако ниским процентом имунизације младих и са делта сојем који ће тек показати своју јачину за неких месец-два дана, не можемо чекати мирну јесен и неминован је четврти талас који ће вероватно доћи чак и пре јесени“, рекао је Ђерлек за РТС.

Према његовим речима, тренутно је дато 2.751.660 доза вакцина у Србији, као и да су од тога 136.711 страни држављани.

„Вакцинисано је 2.416.560 пунолетних грађана Србије, то је 48,4 одсто“, додао је Ђерлек.

Навео је да је на првом месту и даље Прибој са 57,7 одсто, затим Ниш са 56,7 одсто, следе Нови Сад, Босилеград и Београд са највишом стопом вакцинације, а 50 одсто пунолетних вакцинисаних грађана прешли су и Краљево и Лозница.

„На зачељу је и даље Тутин са 13,8 одсто, Нови Пазар са 22,3 одсто и Лајковац са 23,2 одсто“, рекао је Ђерлек.

На питање шта може да се уради како би се повећао број вакцинисаних у тим градовима, Ђерлек каже да са грађанима треба разговарати што више, јер је то једини начин да се постигне што већи проценат имунизације.

Указао је да је побољшана ефективност код старосне групе од 46 до 55 година у последњих 20 дана за 15 одсто.

Истакао је да нису задовољни процентом одзива младих за вакцинацију, као и да се он и даље креће негде око 17,2 одсто.

„Са друге стране, желео бих да похвалим студенте Медицинског факултета у Београду који су четврта, пета и шеста година успели да постигну проценат од 70,2 одсто вакцинисаних“, додао је Ђерлек.

Указао је да се морају наћи нове методе мотивације за вакцинацију и убрзати имунизацију током лета.

„Са овако ниским процентом имунизације младих и са делта сојем који ће тек показати своју јачину за неких месец-два дана, не можемо чекати мирно јесен и неминован је четврти талас који ће вероватно доћи чак и пре јесени“, упозорио је Ђерлек.

Навео је да невакцинисани људи непотребно играју рулет са опасним корона вирусом и директно угрожавају своје здравље, као и здравље оних који их окружују. Нагласио је да није рационално угрожавати сопствени живот поред доступних вакцина.

„Упутио бих поруку људима – вакцинишите се сто пре. Схватите да је ковид 19 смртоносна болест и да је једини спас вакцинација“, поручио је Ђерлек.

И у нашој земљи је регистрован делта сој корона вируса, а Ђерлек каже да прате ситуацију.

„Делта сој има своје карактеристике, врло велику вирулентност и брзо се преноси и тек очекујемо да покаже своју снагу. Сигурно ће као и у многим земљама широм света да зада озбиљне проблеме, задаће и код нас. Морамо бити спремни, повећаће се број хоспитализованих“, навео је Ђерлек.

Нагласио је да иако код делта соја има малог пада ефективности вакцина, ипак су оне делотворне на све сојеве који се појављују што је још један разлог да се грађани што више одазову вакцинацији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС

KOMENTARI