Ђерлек: Славите у кругу породице, Прибој предњачи по броју вакцинисаних

Ђерлек: Славите у кругу породице, Прибој предњачи по броју вакцинисаних

Уколико не буде погоршања епидемијске ситуације, неће бити увођења ковид пропусница у другим објектима, изјавио је данас државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, који се нада да ће грађани, као и прошле године, предстојеће празнике прославити у кругу породице.
Он је за РТС рекао да је у протекла три дана издато око 53.000 дигиталних зелених сертификата компатибилних са Европском унијом (ЕУ), што говори да људи желе да путују и искористе користи вакцинације.

„Што се тиче пошта, очекујемо да ће за пет дана на свим шалтерима широм Србије грађани моћи да изваде зелени сертификат“, поручио је Ђерлек.

Према његовим речима, до сада је издато 2.166.000 старих сертификата, које користе они који желе да остану у ресторанима после 20 часова и на неки начин подстакну друге да се вакцинишу.

Ђерлек тврди да Србија у протеклих месец дана бележи повећање броја датих доза што је утицало на стабилизацију епидемијске ситуације, као и да је дато 3,3 милиона првих доза, других око 3,1 милиона, а трећих око 1,4 милиона.

Радује га и изненађује податак да у Прешеву има око 77 до 78 одсто вакцинисаних.

Међу градовима са највише вакцинисаних су Прибој са 67 одсто, Ниш и Ужице са 63 одсто и Београд са 62 одсто, док се на зачељу налазе Тутин са 20 одсто, Лајковац на 30 и Мионица на 31 одсто вакцинисаних.

„Не можемо присиљавати људе да се вакцинишу, али ћемо ипак урадити све да их мотивишемо“, најавио је Ђерлек.

Сада има скоро 28 одсто младих вакцинисаних, а на повећање интересовања младих за вакцинацију, како сматра, највише је утицала жеља да увече седе у кафићима и ресторанима.

Он је подсетио да је „заустављено много живота који фактички нису ни почели“, што је огроман и ненадокнадив губитак.

Сви родитељи требало би да ставе прст на чело и запитају се да ли имају право да угрожавају здравље своје деце, јер се дешавало да су невакцинисани родитељи заразили своју децу, указао је Ђерлек.

Он се боји „да ће брзо доћи неки нови сој, који ће погађати децу и да ће нам створити већу трагедију коју доживљавамо“.

Како каже, број новооболелих се смањује, међутим, нема још аргумената за попуштање мера, јер у ковид болницама имамо 5.400 заражених, а дневно умире између 50 и 60 људи.

 

ТопПрес / Извор; Фонет,  РТВ