Број оболелих од вируса корона смањује се, изјавио је данас државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек уз напомену да је до тога довело то што су се грађани придржавали мера и да би непромишљеним потезима, попут организованих славља могао да се угрози добар резултат ка којем се крећемо.

Ђерлек је за ТВ Пинк казао да је најбоља вест за грађане пред Нову годину то што је стигла вакцина и почео процес имунизације и истакао да је вакцина снажно оружје да се одупремо суровом трећем таласу.

„Смањује се број оболелих, али оно што забрињава јесте да сада имамо 9.732 пацијента у болницама, здравствени систем и даље трпи“, нагласио је Ђерлек.

Према његовим речима, бактеријска инфекција решава се антибиотицима, али за вирусну инфекцију једини лек је превентива, односно вакцина.

Позвао је грађане да се одазову вакцинацији и навео да оних 700 који су до сада вакцинисани прате 24 сата свакога дана и да до сада није примећена ниједна иоле озбиљнија нуспојава.

„Штета би била да одличан резултат којем се крећемо покваримо неким непромишљеним потезима“, казао је Ђерлек коментраишући појаву кућних журки и окупљања и позвао је грађане да прославе предстојеће празнике као што су Светог Николу – у домаћој, кућној атмосфери.

Када је у питању нови сој вакцине, Ђерлек каже да је тренутно такав став да и на њега вакцина која постоји утиче и да за сада не треба подизати велику панику поводом тога, иако је тачно да је 70 одсто заразнији, али и да не изазива теже клиничке слике.

Ђерлек каже и да је реално да се у Србији у јануару могу очекивати поред Фајзерове вакцине и вакцина Спутњик В и кинеска вакцина и истиче да су све вакцине фантастичне.

„Важно је да се што пре у што већем броју вакцинишемо и да створимо колективни имунитет. Фантастичне су све вакцине и она која прва дође треба да се користи. Нема потребе да будемо против тога, вакцина спашава живот, корона је зло“, казао је Ђерлек.

Доктор Дејан Траилов из Кризног штаба КБЦ Звездара каже да се осећа благо попуштање трећег таласа, међутим да се то односи више на здравствени систем, него на грађане.

Како је навео, у болницама не морају свакодневно да осећају притисак за слободна места и самим тим могу квалитетније и благовременије да пруже помоћ онима којима је потребна.

„Грађани ово што сам рекао не треба да схвате тако да не треба више да воде рачуна о поштовању мера, напротив, то значи да су добро радили и да треба наставити тако, далеко смо од краја, али идемо добрим путем“, казао је др Траилов.

ТопПрес/ Извор: Танјуг