Ђерлек: У болницама 6.180 људи, очекујемо пораст бројева

Ђерлек: У болницама 6.180 људи, очекујемо пораст бројева

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да у болницама има око 6.180 људи, као и да се очекује пораст бројева.

„Људи се питају да ли су ове мере дале резултате, дале су резултате у смислу да се није драстично повећао број заражених, иако ових дана очекујемо још већи број“, рекао је Ђерлек за К1.

Додаје да ће врло брзо у ковид болницама бити више од 7.000 људи и напомиње да је ширење британског соја вируса неминовно, јер се углавном шири преко младих људи.

Ђерлек каже да је тешко контролисати ту ситуацију и истиче да није било вакцинације и да држава, пре свега захваљујући председнику Александру Вучићу, није набавила велики број вакцина, да би било више од 10.000 новозаражених дневно.

Државни секретар је навео да је организован добар систем и да је дато 2,2 милиона доза.

„Мењамо мало стратегију, више не чекамо да нам људи долазе на вакциналне пултове. Крећемо ка дубини, ка народу и причамо са људима. Желимо што више да убрзамо имунизацију“, нагласио је он.

Такође, навео је да је Србија близу броја од милион грађана који су комплетно вакцинисани.

„План је да у наредних 15 дана имамо милион ревакцинисаних, а желимо да до краја јуна тај број буде два и по милиона. Очекује нас набавка 1,8 милиона нових доза вакцина. Британски сој је немилосрдан и направиће великих проблема. Вакцина чува главу, вакцина чува земљу, вакцина чува економију“.

Додаје да су на столу две опције за трећу дозу, да се прими или иста вакцина или нека друга.

„На 2,5 милиона вакцинисаних ћемо моћи лакше да дишемо. Позивам младе људе да се одазову вакцинацији. Не смемо допустити да оволики труд и успех грађана и државе пропадне“, рекао је Ђерлек.

Напоменуо је да је Србија испред Немачке по броју вакцинисаних на милион становника.

Ђерлек је изјавио  да Србија има одличну стратегију имунизације против вируса корона и да ће се у набавци вакцина и даље ослањати на сопствене снаге и ауторитет државног врха.

Поводом одлуке Европске комисије да на листу земаља за ауторизацију извоза вакцина уврсти и земље западног Балкана, Ђерлек, председник Националног координационог тима за имунизацију, каже да је Србија и до сада набављала вакцине захваљући билатералним или трилатералним уговорима и личним контактима председника Србије Александра Вучића.

“Ми смо од самог почетка бринули сами о себи. Имунизација у Србији спроводи се од 24.децембра прошле године, пре ЕУ, захваљујући ауторитету и личним конактима председника Србије, без таквих пријатељских веза много бисмо каснили у имунизацији“, рекао је Ђерлек за Танјуг.

Подсетио је да је Србија поручила 14 милиона вакцина, као и да је најављено да ће из Ковакс програма у априлу стићи око 300.000 доза АстраЗенеке.

“Био бих задовољан да стигне и 100.000 доза. Очекујемо да Ковакс програм испоштује минимум договора који смо потписали, јер смо дали огроман новац за испитивање вакцина и унапред платили одређене количине“, казао је Ђерлек.

Истакао је да је Србија у вакцинацији далеко одмакла у односу на остале земље региона и да је показала велику солидарност испоручујући и другима одређене количине вакцина.

“Планирамо изградњу две фабрике за производњу вакцина у нашој земљи са страним партнерима, јер је у општој, глобалној кризи са вакцинама, боље ићи на варијанту да имамо сопствену производњу него да зависимо од других“, навео је Ђерлек.

Европска комисија изменила је уредбу о ауторизацији извоза ковид-19 вакцина произведених на територији ЕУ којом су сада обухваћене практично све треће земље, укључујући и Србију.

Србија је заједно са земљама ЕУ суседства и земљама из Ковакс система до сада била изузета од тражења дозвола за увоз вакцина произведних на територији ЕУ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI