Ђерлек: Препорука да млади од 16 и 17 година приме вакцину

Ђерлек: Препорука да млади од 16 и 17 година приме вакцину

Тинејџери од 16 и 17 година који су означени и као „супер преносиоци“ вируса, могу да се вакцинишу на свим вакциналним пунктовима у Србији уз претходну конслутацију са својим педијатром, рекао је за Танјуг државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

Препорука стручног комитета да се тинејџери вакцинишу донета је 26. априла и прослеђена је свим вакциналним пунктовима у земљи, а цепиво које та популација може да прими је произвођача Фајзер-Бионтек, подсећа Ђерлек.

Он истиче да је пожељно да имају налаз или потврда педијатра о здравственоим стању, посебно због лекара који раде на вакциналним пунктовима.

„Имамо тинејџере са пропратним болестима, као што је тинејџерски дијабетес, нажалост има и онколошких пацијената, деце са наслеђеним или урођеним срчаним манама, и због тога морамо имати препоруку педијатра“, истиче Ђерлек.

Он поручује да је циљ вакцинације тинејџера да се спречи заражавање у тој популацији и подсећа да је било пацијената са 16 и 17 година који су имали тешку клиничку слику.

Тинејџери могу да се вакцинишу на свим пунктовима у земљи и без претходне пријаве преко портала е-управе, каже Ђерлек.

На питање колико њих се до сада вакцинисало Ђерлек каже да га радује чињеница што се све више младих вакцинише. .

„У Београду је до сада вакцинисано преко 6. 500 хиљада студената и тај број ће, надам се расти“, каже Ђерлек који верује и у њихову мотивисаност, јер, како каже, уколико се млади у довољном броју не одазову вакцинацији, биће превелики ризик организовати окупљања и концерте ј који би могли да угрозе епидемијску ситуацију

На срећу свих у Србији, епидемиолошка ситуација се поправља и уколико се са масовном вакцинацијом настави, очекује се мирније лето а од јесени и живот пуним плућима, истиче он.

„Да бисмо се сви мало опустили и пружили себи и концерте и летовања, пре тога морамо урадити нешто што је друштвена одговорност а то је вакцинисати се, заштитити своје здравље и онда ће нам бити потпуно омогућено да се вратимо нормалном животу“ закључио је Ђерлек.

Прве свадбе се могу очекивати од јула

Државни секретар у Министарству здравља Србије Мирсад Ђерлек изјавио је данас да ће заштитне маске морати да се носе бар још три до шест месеци, пре свега зато што неки људи из здравствених разлога не могу да приме вакцину.

Он је гостујући на ТВ Пинк рекао да се, и ако се постигне колективни имунитете, мора бити опрезан.

Истакао је да ако остваримо циљ да до краја јуна имамо три милиона ревакцинисаних, од јула се можемо надати и нормализацији живота укључујући и одржавање свадби.

„Веома је важно да сада будемо дисциплиновани и да не идемо са пребрзим попуштањем мера јер су неке земље које су имале доста ревакцинисаних а брзо попустиле мере имале проблеме, јер су им остали џепови инфекције“, рекао је Ђерлек.

Додао је да ту грешку не смемо дозволити и да се морају користити сви начини вакцинације, укључујући и примање вакцине у аутобусима и обићи свако  место, свако село.

Оценио је да имунизација иде добро и да је вакцинација најбољи начин да се током лета избегне плаћање скупих PCR тестова за улазак у неке земље када се крене на летовање.

То према његовим речима, важи и за младе, којима је препоручио да се вакцинишу да би могли да иду на море.

ТопПрес/Извор: Танјуг

KOMENTARI