foto tanjugfoto tanjug

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је данас да ће картице за пензионере које мењају пензиони чек у доказивању пензионог статуса, садржати само основне податке које неће угрожавати приватност пензионера.

 „Она садржи име, презиме, филијалу где се прима пензија и одређени идентификациони број. Увођењем нових картица лични подаци сваког пензионера биће заштићени“, навео је Ђорђевић за РТС.

Како каже, по угледу на сениор каритце које су наишле на велику подршку, држава ће у договоро са заинтересованим компанија покушати да договори попусте и путем ових картица.

„То зависи колико компанија буде хтело да учествује, а мислим да ће бити, јер је то велика група људи, њих је више од 1,7 милиона“, рекао је Ђорђевић и додао да ће картице бити штампане о трошку државе, а да ће их пензионери подизати у Фонду ПИО или ће им стизати на кућну адресу, ако на тај начин примају пензију.

Упитан за нови цикулус наградне игре „Узми рачун и победи“, Ђорђевић каже да то није начин да се победи сива економија, већ да се мења свест људи који треба да схвате да борбом против сиве економије добијају и они и држава.

Министар каже да се његово министарство, са своје стране, бори против рада на црно и додаје да верује да ће све акције бити све успешније, а грађани свесни да им та борба доноси бољи живот.

Ђорђевић каже да је интересовање за игру већ сада велико, те да је послато око 500.000 коверата.

Упитан за Закон о равноправности који се сада налази у министарству за рад, Ђорђевић је рекао да је одржана јавна расправа, да су имплементиране све допуне релевантних институција, те да је сигуран да ће Закон бити усвојен ове године.

„Сада имамо сектор који се бави питањима равноправности у министарству, а Савет за родну равноправност проистиче из надлежности министарства. Када имамо сектор који се бави тиме у оквиру министарства, нема потребе више за тим координационим телом“, рекао је Ђорђевић и додао да је циљ доношење Закона који неће служити да се испуне услови за ЕУ, већ ће омогућити да се Србија нађе испред свих.

Када је у питању Закон о Старом сајмишту, Ђорђевић каже да се радна група завршила нацрт закона и он је предат министарству, те да очекује да ускоро буде послат на скупштину.

„Мислим да треба да имамо такав Закон да се сећамо и да се тако нешто више никад не деси“, рекао је Ђорђевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг