Фото: ТопПрес

Топола-  Недавно је у Тополи организован протест а повод је био  продаја парцеле  и рушење Дома здравља.  О тренутној ситуацији у Дому  здравља „ Свети Ђорђе“ у Тополи, причао је  директор ове установе доктор  Горан Ђорђевић.

„ Кад је прављена ова зграда коју сада покушавамо да приведемо намени,  прављена је са намером да буде дневна болница, има 1300 квадрата у горњем делу и исто толико у доњем. Кад је Министарство здравља да би то било у мрежи здравствених установа урадило студију изводљивости видело је  да се рађа 170-180 деце тих година и да то нема економско оправдање, 2004. године сам дошао за директора и покушавао ово да приведем намени. Било је доста различитих идеја, да буде дијализни центар али нисмо имали нефрологе, па старачки дом, затим да то буде прихватни центар за пацијенте који су оперисани на Дедињу, да се ту сместе првих пар дана после операције па се и од те идеје одустало, долазили су и Италијански инвенститори који су били заинтересовани да направе хируршки део и они су одустали и ето ми све ове године покушавамо али никако да дођемо до праве идеје“ објаснио је Ђорђевић.

Зграда би морала да се приведе намени у наредне две године јер се дуго година чекало и ово су можда последње шансе да се пронађе адекватно решење.

„Идеја је да се у овој згради одради општа медицина, хитна медицинска помоћ, лабораторија по свим светским стандардима са довољно капацитета. Све службе би биле на једном месту јер у тренутним просторијама имамо проблем са простором лабораторија је неусловна а хитну и немамо. Највероватније ће 2020. године хитна  помоћ бити регионализована нама ће бити центар Крагујевац а ми ћемо имати шест екипа и за њих морамо обезбедити чекаоницу, превијање, реанимацију, интервенцију, ординацију значи да то буде посебна организациона јединица и тај простор нама недостаје“ истиче Ђорђевић.

Зграда дневне болнице, фото: ТопПрес
Зграда дневне болнице, фото: ТопПрес

Према речима директора Дома здравља зграда опште медицине не припада задужбини док зграда у којој је смештена педијатрија и гинекологија припадају задужбини.

„ Ништа нисам могао да урадим без знања Завода за заштиту споменика јер ове просторије овде где је и моја канцеларија припадају задужбини, нису ми дали да мењам столарију све је остало како је и било, само сам могао да одрадим кишну канализацију 2006. године. Ова зграда је доста рабатна и читав кров ће морати да се ради. Верујем да ће то једног дана бити неки музеј или нешто слично углавном задржаће се при задужбини. Што се тиче зграде опште медицине ту смо мењали столарију имали смо доста радова и реконструкција  и ја нисам тада имао никавих потешкоћа, значи та зграда не припада задужбини“ објаснио је директор Ђорђевић.

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес

Поред Завода за заштиту споменика и Министарство здравља мора бити упознато са потенцијалним радовима.

„ Ништа не може да се уради без знања Завода за заштиту споменика ако припада задужбини, а исто тако и Министарство мора да буде упућено у евентуалне радове. Дакле, ништа се не може продати, отуђити без дозволе. Уколико је општинско  а вероватно јесте то у катастру може да се провери,  они онда могу да направе пре намену  а свакако нико ништа неће рушити док  се не направи нов објекат.  Моја жеља  свих ових година је да се та зграда приведе намени и свака идеја је добродошла“  закључио је Ђорђевић.

ТопПрес