Тренутно, увозни млади кромпир на пијаци кошта 300 динара, стари од 80 до 120 динара. Да ли ће бити поскупљења, знаћемо у јуну када на тезге стигне домаћи кромпир. Произвођачи имају своју рачуницу.
За Јовановиће је рачуница јасна – када подвуку црту, кромпир у производњи кошта 40 динара по килограму. Продају га великим маркетима, а неизвесно је која ће се цена наћи на рафовима.„Они сами формирају цене када су акције и ми морамо да дамо кромпир, без обзира на то да ли је цена 30 или 40 динара. Нико нас не пита да ли нам то одговара или не, ми морамо да испоручимо робу“, изјавила је за РТС Милица Јовановић, која је пољопривредни произвођач из Сланаца.
У пољопривредној апотеци наводе да су ђубриво и семе кромпира поскупели три пута у односу на претходну годину.
„Ситуација је веома лоша, пошто је ђубриво поскупело на светском нивоу због енергената. Дошла је велика количина ђубрива у децембру, међутим, цена је отишла и до 135 динара, а била је 40 динара претходне године“, истакла је Весна Симић из пољопривредне апотеке.
Кромпир је једна од најскупљих култура за производњу и потребно је много улагања. За један хектар под кромпиром потребна је тона ђубрива, за шта пољопривредници ове године издвајају 170.000 динара.
Семе кошта 80 динара по килограму. За хектар је потребно скоро 3.000 килограма, а то кошта 240.000 динара. За заштиту од болести и инсеката ове године мора се издвојити 15.000 динара више него прошле. Уз цене радника, паковања и транспорта то износи скоро 700.000 динара, око 200.000 више него прошле године.
„Нама би одговарало да цена буде око 100 динара“, нагласила је Јовановић.Што се тиче прозвођача, кључна бројка је просечна цена, када се на крају сезоне саберу почетна и крајња. Тек онда знају да ли се садња исплатила или не. На пијацама цену диктира неписано правило договора. Ипак, купци највише купују код јефтинијег продавца.
ТопПрес/ Извор: Redakcija Biznis.rs