Србији фале просветни радници, а недостатак наставничког кадра мора се решавати на разне начине, од којих је повећање зарада само један, а неким наставницима значила би и могућност дошколовања, изјавила је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

„Фале нам предавачи за математику, информатику, физику, немачки, енглески и српски језик. Једна од мера јесте и да дајемо стипендије од 19.800 динара месечно, међутим, морамо помоћи и на друге начине, не само финансијски“, рекла је она за „Блиц телевизију“, а преноси данашњи „Блиц“.

Додала је да су запослени у образовању добили 30 одсто веће плате и да је то, како је рекла, сад већ пристојно, а да се ове године мора радити на даљем повећању плата како би били мотивисани да раде свој посао.

Оценила је да то повећање није довољно да се млади стимулишу за бављење овим послом и истакла да би, уз финансијске, ваљало радити и на едукативним стимулацијама.

„Неким наставницима ће значити могућност да сваке године иду на доедукацију, дошколовање, да могу да имају континуиране професионалне едукације, и да оне не буду о њиховом трошку, него да им држава то обезбеди“, рекла је министарка.

Говорећи о реконструкцији Основне школе „Владислав Рибникар“, Ђукић Дејановић је рекла да ће реконструкција дела школе почети када ђаци заврше школску годину и да ће домаћим стручњацима помагати и страни, који већ имају искуства са трагедијама сличним оној која се у овој школи догодила 3. маја прошле године, када је ученик те школе убио девет ученика и чувара.

ТопПрес/  Извор: Танјуг