foto - shutterstockfoto - shutterstock

Просечна жена на Врачару роди прво дете с 32 године, а жена на југу Србије са 23 године, што говори у прилог томе да колико год смо мала земља културолошке навике и разлике су огромне.

То је и иницирало акцију у којој би општине требало да размисле како да најбоље стимулишу младе људе да постану родитељи, а пре недељу дана расписан је већ други јавни позив за доделу бесповратних средстава за ту акцију.

О томе у тексту с насловом „Србији неопходно треће дете“, за данашњу политику говори министарска за демографију Славица Ђукић Дејановић.

Она подсећа да је буџет за демографију ове године четири пута већи, да уз то треба додати новац који породица добија по основу Закона о финансијској подршци породицама с децом.

Коментаришући податке да је 2016. рођено најмање беба од 1900. године, те да сваке године из Србије одлази 16.000 младих и образованих људи, министарка каже да се бољој ситуацији не треба надати ни у наредном периоду, али да остаје као основи циљ актуелне владе да се тренд пада рађана заустави.

„Не можемо бити задовољни чињеницом да је прошле године рођено тек 200 беба више него 2016, али не можемо бити ни незадовољни зато што се до 2016. број новорођених беба смањивао из године у годину“, наводи Ђукић Дејановић.

Упозорава, међутим, да би за просту репродукцију требало да свака жена која је способна да рађа у наредних десет година има двоје деце.

То је, примећује, доста амбициозно, с обзиром да код нас просечна жена рађа 1,4 детета, при чему су подстицајне мере, додаје, угрожене тиме што 16.000 особа сваке године емигрира.

„Просечна старост младих миграната је 29 година, а свака четврта особа која напушта земљу је високообразована: Не можемо стопирати емиграцију јер је то цивилизацијска тековина, а слобода кретања једно од елементарних људских права“, каже министарка.

Упитана да коментарише примедбе да ће Закон о финансијској подршци породици највише стимулисати материјално угрожене породице да имају још више деце чиме се сиромаштво умножава, Ђукић Дејановић истиче да треба стварати услове да људи рађају без обзира на социјални статус, те објашњава да верује да је законодавац управо то имао у виду кад је доносио закон.

Јер, како каже, у земљи у којој 51 проценат мајки има једно, дете, 42 одсто двоје, а тек 6,7 треће дете, наш је проблем управо то треће дете, односно како стимулисати мајке које имају двоје да роде и треће дете.

Демографски закони су јасни, објашњава Ђукић Дејановић и наводи: да бисте имали просту репродукцију нације потребно је да 11 одсто мајки има једно дете, 44 одсто треба да има двоје деце, а 45 процената њих троје деце.

Додаје и да је суверено право сваке жене да одлучи колико ће имати деце и да ли ће уопште родити, али напомиње и да је држава учинила велики напор да сваког месеца обезбеди континуирану финансијску подршку.

Каже: „Од родитеља смо често слушали коментаре типа – кад би ми неко омогућио да првих десет година будем финансијски збринута ја бих родила и треће“, те закључује:

„Глас народа је утицао на ову одлуку“.

ТопПрес/ Извор:  Танјуг, Политика