Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас, на отварању конференције „Стручно образовање у Србији и оспособљавање за будућност“, да ће у школској 2024/2025. почети реализација 30 нових планова и програма наставе и учења за образовне профиле стручног образовања у различитим подручјима рада.

Она је навела да се концепт планова и програма средњег стручног образовања заснива на обезбеђивању оптималног односа општег, стручног и практичног знања у датој дисциплини.

Ђукић Дејановић је истакла да овај однос осигурава спремност за брзу и безболну транзицију од школе до посла, што је први и најпожељнији каријерни пут за ученике средњих стручних школа, као и отворена врата за наставак учења на вишим образовним нивоима.

Објаснила је да су неки од ових планова и програма иновирани и осавремењени, а да су неки, попут профила пољопривредни техничар дигиталних технологија или прехрамбено-биотехнолошки техничар, потпуно нови и по први пут ће бити уведени у систем стручног образовања у нашој земљи.

„Када је реч о дуалном моделу образовања, план и програм наставе и учења спроводи се на два места, у школи и у компанији, код послодавца, а ученици кроз теоријску наставу и вежбе у школи и учење кроз рад у компанији стичу знања, вештине, ставове и однос према раду“, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је напоменула да су сви ови програми иновативно повезали сродне дисциплине, модернизовани су и уклопљени у савремене тржишне тенденције, а засновани су на стандарду квалификације.

Како је истакла, они представљају добар одговор образовног система на будуће потребе за радном снагом и добар избор младима у смислу будуће каријере.

„Данас је више него видљиво колико технолошки развој, дигитализација и зелена транзиција утичу на промене тржишта рада, али и наших свакодневних живота“, навела је она.

Ђукић Дејановић је истакла да квалификована радна снага представља кључ економског развоја и конкурентности сваке земље.

Како је навела, огроман број компанија у Србији, али и у Аустрији и ЕУ, сматра да ће квалификована радна снага бити један од највећих изазова у будућности.

Амбасадор Аустрије у Београду Кристијан Ебнер истакао је да у Србији има 800 аустријских фирми које запошљавају више од 22.000 људи, као и да је Аустрија једна од најважнијих „ученица“ у Србији.

„Србија, Аустрија и многе друге земље, данас све више развијају уметност, а добро учење и тренинг помажу им у томе. Она је важна за што боље квалификације, као и за развој професионалне каријере“, навео је он.

Додао је да ће две земље наставити да сарађују.

Трговински саветник при амбасади Аустрије Јирген Шредер указао је да је „Адвантаге Аустрија“ официјална репрезентација аустријске економије у Србији.

„Један од наших задатка јесте да подстакнемо аустријске фирме да што више раде на дуалном образовању. Аустрија је једна од највећих инвеститора у Србији, а за десет година, уложили смо у српску индустрију, као и у нове модерне економске системе“, навео је он.

Директор Аустријске агенције за образовање и интернационализацију Јакоб Каличе је навео да су они били активни у Србији као агенција више од дванаест година, са министром Аустрије за образовање, науку и истраживање.

„На овој конференцији постављамо платформу за разговор о кључним питањима у развоју образовања у школама, као и у друштву. Надам се да ћу одговорити и нашим партнерима овде у Србији, Српском институту за унапређење образовања, Српском институту за оцењивање квалитета образовања, Српском институту за унапређење образовања и индустрије, као и нашој аустријској амбасади за унапређење и нашем економском институту за добру сарадњу у Србији“, казао је он.

Каличе је навео да су имали веома добру сарадњу са овим институтима.

Мирјана Ковачевић из Привредне коморе Србије је за Танјуг навела да је ПКС највећа асоцијација свих привредника у Србији са важним задатком, а то је заступање интереса привредника у Србији.

„Ми смо веома захвални Министарству просвете што слуша све наше предлоге, разматра све наше иницијативе и јако велики број њих и прихвата, све са циљем да се стручно образовање унапреди, да буде заправо и у функцији привреде, а пре свега и у корист наших младих“, поручила је она.

Ковачевићева је истакла да је велики број њих спремно да учине још више како би систем стручног образовања у Србији био још бољи.

„Оно што ми видимо као тренутно један од великих изазова са којима наше стручно образовање треба да се суочи, то је та флексибилност. Морамо бити спремни на измене у наставним плановима и програмима, не смемо упасти у замку академизације, инсистирању на неким општим, генералним предметима, знањима, већ пре свега радити на томе да када је стручно образовање у питању, оно омогући свима који су у тај систем укључени стицање применљивих знања и наравно развој вештина“, објаснила је она.

Закључила је да их на то терају ове интензивне, динамичне промене, не само када је у питању привреда, нити када је у питању обављање послова, већ једноставно и начин живота данас.

Пре почетка Конференције, министарка је поздравила ученике средње угоститељске школе који су на пракси у хотелу „Палас“ и професоре, са којима је разговарала о њиховим искуствима, стручном образовању, њиховим очекивањима и резултатима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг