На порталу eУправа данас до 11 сати око 20.000 грађана Србије је исказало жељу за вакцинацијом против ковида-19, рекао је Танјугу директор Канцеларије за  IT Михаило Јовановић.

Подсетио је да је данас на адреси пуштена нова електронска услуга за грађане – исказивање интересовања за вакцином против вируса корона.

Јовановић је истакао да је услуга веома једноставна и да није потребно да грађани буду регистровани да би је користили.

Да би им образац био валидан, објашњава Јовановић, потребно је да грађани оставе свој ЈМБГ, име и презиме, мејл адресу и контакт телефон.

Поред тога, грађани попуњавају и детаље да ли желе да се вакцинишу било којом вакцином коју је одобрила Агенција за лекове и медицинска средства или желе неку специфичну вакцину.

Такође, додаје Јовановић, попуњавају и део о томе да ли имају нека хронична обољења.

„Попуњавањем те једноставне форме, добијају и мејл и СМС потврду да су исказали интересовање“, рекао је Јовановић.

Истакао је да се држава одлучила на тај потез због боље организације масовне вакцинације која у нашој земљи предстоји.

„И премијерка Ана Брнабић је најавила да ће бити успостављен први велики пункт за масовну вакцинацију на Сајму у Београду. У том смислу, попуњавање формулара је први корак да бисмо видели заинтересованост грађана, а у следећем кораку ћемо у складу са приоритетима које је дефинисао Институт „Батут“ позвати грађане на вакцинацију“, објаснио је Јовановић.

Наводи да је приоритет група грађана од 75 и више година, затим од 65 до 74 године, а онда запослени у Министарству унутрашњих послова, Војсци Србије…

Јовановић каже да пријављивање није временски ограничено, а они који су исказали интересовање, могу и да га повуку или промене.

„Јако је битна информација да од четвртка пуштамо у рад и контакт центар за оне грађане који не могу да се снађу попуњавањем електронске форме и да на тај начин искажу интересовање за вакцинацијом“, рекао је Јовановић.

Поручио је и да млађи укућани могу да попуне образац за старије и оставе своју мејл адресу и контакт телефон, те их је позвао да помогну старијима да изврше пријаву.

Линк за пријаву – ОВДЕ

ТопПрес/ Извор: РТВ, РТС